IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Спорт
11:12 | 9 юли 2018
Обновен: 10:19 | 25 април 2024

Причините зад краха на Германия на Световното първенство

По материала работи: Слав Велев
Причините зад краха на Германия на Световното първенство

 

 

Германия пристигна за мачовете си от Световното футболно първенство през 2018 година в Русия като актуалния носител на трофея. Задачата на “бундестима” беше да повтори успеха отпреди 4 години, но не успя дори да се доближи до него. Немците впечатлиха по пътя си към финалите, но на тях се представиха под всякаква критика. След отпадането им още в груповата фаза, остава да анализираме причините зад слабото представяне на Германия и нещата, които можеха да доведат до един по-различен изход.

 

 

Решенията на Льов

 

Много може да се коментира относно изборите, които Йоахим Льов направи по време на Мондиала. Основните решения на селекционера бяха свързани с избора на играчите, които да представляват тима в шампионата. Истината е, че Льов заложи на доказаните си играчи, които му донесоха трофея преди 4 години. Немският спец запази гръбнака на отбора, изграден от играчи, като Нойер, Боатенг, Хумелс, Йозил и Мюлер. Към тях бяха добавени и някои нови имена, които обаче не впечатлиха.

 

Само преди година, по време на Купата на Конфедерациите, Германия вдигна трофея с доста променен състав, в който си личаха имената на дузина млади играчи. Те бяха гладни за успехи, те щяха да оставят сърцата си на терените в Русия, за да се окичат със златото, но също така, те не бяха избора на Йоахим Льов. Шансовете на онзи отбор на Германия бяха оценени като доста малки и от букмейкърите, но тимът опроверга всички. Сега Германия беше с големи шансове и дори любителите на залаганията можеха да се възползват от всеки един бонус код на Winbet за спортни прогнози, но в крайна сметка Германия се провали.

 

Резонният избор на Льов може би бе продиктуван от страх от провал. Наставникът сякаш се уплаши да заложи на доста по-различни имена. От една страна, ако го беше направил и Германия пак се бе провалила, тогава той щеше да бъде виновен, че не е избрал доказаните играчи. Реалността обаче показва, че това е било грешното решение. Големите имена в германския национален отбор се провалиха и това трябва да доведе до генерални промени в бъдеще.

 

Слабите места в отбора

 

Още в първия си мач на турнира, Германия показа редица слабости. Загубата от Мексико с 1-0 не бе никак изненадваща. Целта на мексиканците беше да играят на контраатака, която им донесе победата, а в същото време тимът остана непробиваем в защитен план. Германия нямаше идея как да се противопостави на защитната игра на мексиканците. Последва победата над Швеция, която върна надеждите за Германия, но не можа да прикрие проблемите. Нека припомним, че успехът дойде след миг магия от Тони Кроос и определено немците изкараха късмет за трите точки. Все пак резонното стечение на обстоятелствата се случи в последния мач с Южна Корея, когато Германия отново не успя да намери път към противниковата врата.

 

Във всички тежки моменти от трите си срещи немците нямаха с какво да изненадат противника. Другите отбори бяха наясно как да спрат Мюлер, Йозил и Марио Гомез. Те знаеха, че Нойер не е на 100% готов за игра и се възползваха от всичко това. А Германия нямаше с какво да им противодейства. Винаги е лесно да се говори след края на мачовете, но един Лерой Сане би свършил прекрасна работа по крилата, където Германия разчиташе главно на бековете си. Сандро Вагнер пък можеше да донесе нужната точност на върха на атаката, докато Тер-Стеген, който изкара сезона като основен вратар на Барселона, можеше да заключи вратата си.

 

Отпадането не е прецедент

 

Справка със статистиката от Световните финали, направена от анализаторите на Nostrabet.com, показва, че през 1998 г. Франция става Световен шампион, а 4 години по-късно отпада в груповата фаза. През 2006 г. Италия печели трофея, а на Мондиала в Южна Африка отпада в груповата фаза. Същата съдба спохожда и Испания на Мондиал 2014, след като тимът стана шампион 4 години по-рано. Историята отново се повтори, така че провалът на немците не се случва за първи път в последните години.

 

Германия трябва да забрави възможно най-скоро провала в Русия и да се подготви за нови подвизи. Дали Льов ще бъде начело и дали ще има кардинални промени в селекцията, предстои да разберем. Със сигурност обаче на немците им трябват смели решения, за да не разчитат отново на стари лаври, които едва ли ще им донесат успехи.

Коментари

Новини Варна