IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Спорт
13:14 | 14 януари 2015
Обновен: 13:17 | 25 април 2024

„Българи, юнаци!” тръгва от Варна

През 1900 г. морската столица приема І събор на юнаците

По материала работи: Борис Проданов
„Българи, юнаци!” тръгва от Варна

Варна е най-волейболният град на България. Безброй са срещите, в които “лъвовете” радваха публиката на зала “Конгресна” в Двореца на културата и спорта в мачове от Световната лига и други турнири на СЕV. Но малцина знаят, че възгласът “Българи, юнаци”, който надъхва волейболистите (както и състезателите в останалите спортове), има свой исторически корен и той е именно в морската столица.


В периода 1895 -1897 г. с помощта на 10 изключително ентусиазирани швейцарски учители по гимнастика и по подобие на дружества в Германия, Швейцария, Чехия, Франция и Швеция, в България се създават първите Юнашки дружества. Те целят телесното, морално и духовно възпитание на българската младеж.  


В дружествата се включват ученици, представители на интелигенцията и държавната администрация, занаятчии, селяни. През 1898 г. в София се свиква конгрес на дружествата и се основава Съюзът на българските гимнастически дружества "Юнак”.


През 1900 г. във Варна се провежда първият събор на юнаците, в който се налага и крилатата фраза. Най-внушителен е VІІІ събор в София през 1935 г. с голямо международно участие. Съюзът "Юнaк" е член на международни организации, участва в много международни прояви.
След 9 септември 1944 г. той е зaбрaнен от комунистическата власт, съобщава retrobulgaria.com.

 

Коментари

Новини Варна