IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
18:32 | 29 януари 2015
Обновен: 20:46 | 25 април 2024

Павчо Атаката не е късметлия в Гибралтар

Топалов сътвори сензацията на турнира

По материала работи: Борис Проданов
Павчо Атаката не е късметлия в Гибралтар

В един от “Чалънджър” турнирите на традиционния шахматен фестивал в Гибралтар продължава участието на представителя на “Каиса – Варна” Павел Янев, познат като Павчо Атаката, заради склонноста му да раздава в името на нападението фигури като нафора. Той стартира с 2 победи в първите 2 партии. В ІІІ кръг съперник му беше майсторът на ФИДЕ Барето Менна (Бразилия) и с черните варненецът падна.

 

В срещата си от ІV тур разигра с белите пасивно “Защита Филидор”, но в дълбокия цайтнот поизлъга Енрике Осуна (Испания), но вместо да спечели, си даде дамата в 1 ход. Така варненецът излезе от спора за наградите с актив от 50%.


Защитаващият титлата си от миналия сезон Иван Чепаринов пък постигна втора победа в основния турнир. Чепа спечели партията си от ІІ кръг срещу Аксел Смит (Швеция) на 55-ия ход. Веселин Топалов, който е поставен под №1 в надпреварата с ЕЛО 2800, сензационно завърши реми срещу индиеца Дас Дебашис на 46-ия ход.

 

Антоанета Стефанова, вицешампионка при жените от 2008 г., победи с черните Адейинка Адеволе (Нигерия). След ІІ тур Чапаринов и Стефанова са с пълен актив от 2 т., а Топалов има 1,5 т.


В надпреварата, която се провежда в 9 кръга по швейцарската система и ще завърши на 4 февруари, участват 253-ма шахматисти. Победителят при мъжете ще заработи 20 000 лири, а шампионката при дамите ще вземе 15 000 лири.

 

Коментари

Новини Варна