IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Спорт
10:30 | 6 ноември 2020
Обновен: 16:10 | 5 май 2024

Близо 700 се записали за маратона във Варна, а covid-мерките?

По материала работи: Слав Велев
Близо 700 се записали за маратона във Варна, а covid-мерките?

Специални мерки за безопасност ще бъдат предприети на предстоящия тази събота Маратон Варна, съобщиха за Moreto.net от дирекция "Спорт" към общината.

 

Няма спор, че в пандемични условия събитието е истинско предизвикателство за организаторите. Само преди дни стана ясно, че Маратон Пловдив се отменя заради пандемията. Бе отменено и едно от най-големите трейл бягания в района на Русе, което миналата година събра близо 500 участници. Отменени бяха и почти всички градски маратони в Европа и света, а Варна остана едно от малкото изключения.

 

За старта на надпреварата в морската столица до момента са се регистрирали 670 души, но записванията продължават и днес.

 

Организирането на събитие с подобен брой участници, е изключително предизвикателство предвид пандемичната ситуация, но от община Варна увериха, че ще бъдат спазени всички разпоредби на здравните власти.

 

Една от предприетите мерки, която ще намали наполовина струпването на състезатели, е разделянето на два отделни старта. Първи ще стартират участниците на 42 км. и 21 км., а малко по-късно ще бъде даден старт и на най-масовата дистанция от 10 км.

 

На самия старт обаче не е предвидена т. нар. "стартова решетка", която да дистанцира състезателите един от друг. Това практически означава, че състезателите няма как да спазят необходимата дистанция помежду си и ако трябва да се спазят разпоредбите на здравното министерство всеки участник би следвало да стартира с маска поне в първите метри.

 

В тази връзка от Дирекция "Спорт" към Община Варна уточниха, че всички, получили състезателните си номера са инструктирани, че при първите метри от състезанието е желателно да бъдат с маска. В района на старт/финална на пл. "Независимост" при невъзможност за спазване на отстояние от 1.5 м., до изчакването на даването на старта и навлизането в пред стартовата зона на Маратона, всички състезатели, съдии и технически лица, свързани с организирането на маратона трябва да бъдат с маски.

 

Подкрепителните пунктове по трасето тази година също няма да са в обичайния си вид. Всички продукти и напитки ще бъдат в индивидуални опаковки, а доброволците, които обслужват пунктовете ще са оборудвани с маски и ръкавици.

 

Преди дни пък бе взето може би най-радикалното решение по отношение на маратона - да бъде отменена надпреварата на 2 км, която събираше на старта стотици деца от варненските училища.

 

Според разпоредбите на здравното министерство събитието трябва да се проведе и без публика.

 

Наградният фонд и тази година е впечатляващ и съизмерим с голяма част от европейските маратони. Първенците в маратонската дистанция мъж и жена ще вземат по 4000 лв., а първенците в полумаратона по 1200 лв. Най-бързите мъж и жена на 10-километра ще вземат по 600 лв. Парични награди са предвидени до десетия в класирането на маратона, и до 6-тия в останалите две дистанции. Награди са предвидени и за тримата най-добри ветерани мъже и жени над 40-годишна възраст в дистанции 42 и 21 км. Общият награден фонд на маратона е 39 600 лв.

 

Още новини от Варна и региона четете на "Морето.net"

Коментари

Новини Варна