IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Спорт
15:55 | 5 декември 2020
Обновен: 21:39 | 20 март 2024

Треньори: Разрешете спорта за деца

Гарантират, че могат да следят за спазването на за безопасността

По материала работи: Слав Велев
Треньори: Разрешете спорта за деца

Треньори настояват да се разреши спортът за деца у нас. Клубове от различни градове са отправили предложенията си към Министерството на здравеопазването, а според граждански организации ограничаването на децата също е несправедливо, предаде Bulgaria On Air.


Росен е седмокласник. От точно 7 години се занимава с футбол. Липсват му тренировките.

 

"За да се развивам, губя форма, искам да се видя с приятелите. Спорът е моето хоби и без него не мога", каза Росен Захарян. Баща му споделя, че ограничаването на децата от спорт възпрепятства тяхното развитие.

 

"Влияе, разбира се. Той, когато ходи на тренировка, като се прибере вкъщи, си има някакъв режим. Сега той се опитва да тренира самостоятелно вкъщи, но нещата са съвсем различни", казва бащата на Росен - Георги Станчев.

 

Според Националната мрежа за децата липсата на възможност за децата да тренират оказва неблагоприятен ефект не само върху физическото, но и върху психическото им здраве.

 

"Спортът увеличава производството на серотонин, вещество, което влияе силно върху настроението и чиято липса може да доведе до депресия и тревожни разтройства. Много специалисти - психолози и психотерапевти, споделят, че в момента има увеличение на тревожните разстройства на децата", обясни Антоанета Баева от Националната мрежа за децата.

 

Треньори се обединиха около идеята да се разреши спортът за деца в малки групи, особено в случаите, когато тренировките са на открито. Те предлагат различни варианти и гарантират, че могат да следят за спазването на необходимите мерки за безопасност.

 

"Съвсем спокойно навън, на открито, могат да тренират и по 10-12 деца, съвсем спокойно", смята треньорът Мартин Друмев.

 

"Може да спортуват в съвсем малки групи, може да не се ползват съблекални, може децата да спортуват индивидуално, защото децата над 14 г. се допускат в басейните. Може да спортуват в присъствието на възрастен придружител", добави още Антоанета Баева.

 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева по Bulgaria ON AIR.

 

Коментари

Новини Варна