IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Спорт
13:15 | 29 януари 2021
Обновен: 22:20 | 25 април 2024

Какво да очакваме от 1/8-финалите в Шампионската лига

Барса или ПСЖ - кой от големите ще си тръгне пръв?

По материала работи: Слав Велев
Какво да очакваме от 1/8-финалите в Шампионската лига

Сред неспиращите спекулации около идеята за оформяне на футболна Суперлига, която може би ще се появи някога в бъдещето, идва време за истинския турнир на големите и богатите. Докато не се отделят в своя отделна елитна надпревара (а нищо чудно това да стане съвсем скоро), за грандовете на Европа най-високата цел е триумф в Шампионската лига на УЕФА. А 1/8-финалните двубои от настоящия сезон ни предлагат наистина интересни сблъсъци, в които съдбата и на топ фаворитите не е сигурна.

Барса или ПСЖ - кой от големите ще си тръгне пръв?

Безспорно мегасблъсъкът в първия кръг от елиминациите е този между каталунците и френския шампион. От едната страна е геният Лео Меси и споменът за знаменития обрат отпреди 3 години, когато Пари Сен Жермен разгроми Барселона с 4:0 в първия мач, но в реванша на “Камп Ноу” домакините сътвориха безпрецедентна сензация и продължиха напред след 6:1. От друга страна обаче френският тим е финалист от миналия сезон и без съмнение е по-силен от предишния директен сблъсък. Кой от тези грандове ще напусне пръв ШЛ? Този път каталунците играят на свой терен в първия мач, а реваншът е под Айфеловата кула, което дава още едно предимство на ПСЖ. Но Меси може би не е казал последната си дума...

Носителят на трофея Байерн като че ли има лесна задача срещу Лацио. “Орлите” обаче могат да накарат баварската машина да скърца. Още по-интересни са двата англо-германски сблъсъка, в които Bwin дават леко предимство на отборите от Острова. Манчестър Сити определено изглежда фаворит срещу Борусия Мьонхенгладбах. Само трофей от Шампионската лига липсва на Гуардиола, откакто е мениджър на “гражданите”, а през този сезон може да се отвори път към върха и за тях. Що се отнася до битката между РБ Лайпциг и Ливърпул, то в нея за мърсисайдци в никакъв случай няма да бъде лесно да елиминират миналогодишния полуфиналист. Английският шампион влезе в лоша серия, но все пак начело е Юрген Клоп и той би трябвало да знае как да отстрани противник от родната си Германия.

Ювентус и Реал Мадрид не би трябвало да имат проблеми

Поне така изглежда от жребия. “Старата госпожа” е гост на Порто в първия мач, а реваншът е в Торино. Реал Мадрид ще играе на Ботуша срещу непредвидимия Аталанта, преди да приеме втората среща на своя земя. И двата гранда не се намират в най-доброто състояние и въпреки че на хартия са фаворити в тези 1/8-финали, не е изключено поне в една от двойките да станем свидетели на изненадващ победител.

Много заряд и интрига носи и двубоят между Атлетико Мадрид и Челси. “Дюшекчиите” направиха почти перфектен първи полусезон в Ла Лига, след който натрупаха 7 точки аванс на върха пред шампиона Реал Мадрид. Същевременно “сините” от Лондон далеч не се представят убедително, но пък имат добри спомени от предишни срещи с противника от испанската столица.

А най-непридвимият сбълъсък вероятно е този между Севиля и Борусия Дортмунд. Носителят на трофея в Лига Европа за миналия сезон се намира в по-добра форма, но пък е домакин в първия мач, което дава шансове на “жълто-черните” от Германия. Нищо чудно именно Бундеслигата да има най-много представители в следващата фаза на турнира.

Новини Варна