IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Спорт
11:30 | 9 февруари 2021
Обновен: 01:03 | 17 април 2024

Динамичен спорт ли е дартсът и има ли фенове в България

По материала работи: Ставри Таргов
Динамичен спорт ли е дартсът и има ли фенове в България

Дартсът е игра на няколко века, като първо се е появила във Великобритания под формата на развлечение в баровете, но интересът, който поражда я е разпространил по целия свят и в наши дни това е интригуващ спорт, на който има посветено световно първенство и други елитни шампионати.

Най-общо казано, играта представляват хвърляне на заострени стрелички по кръгла мишена с разграфени сектори от 1 до 20. В зависимост от вида на дартса пък, налични са различни правила.

Сред най-популярните е играта на 301/501, където играчите или отборите стартират с 301 или 501 точки и започват да изваждат от тях оцелените сектори по мишената, докато някой стигне до нула. Всяка игра се нарича лег, а три спечелени лега правят един сет. Играе се до достигането на предварително определен брой сетове.

Интересни са правилата и в играта "Рунд", като там последователно се целят всички сектори от 1 до 20, след което двойна и тройна 20-ка, за да се завърши с оцеляването на абсолютния център, известен още като "Бул ай".

При играта "Всички петици", участниците хвърлят по три стрелички в серия, като общият сбор от точки на всяка серия трябва да бъде кратен на пет. В противен случай серията се счита за невалидна.

При "Двадесет и седем" всеки играч трябва последователно да уцели сектор удвояване, като започне от 1 и стигне до 20, като за целта има по три опита на сектор. При всеки неуспех пък следва премахване на точки от актива му, който първоначално е 27 точки.

Победител пък е този, който след края на играта има най-много останали точки.

Доста прости са правилата в игра "Хиляда", като там активни са само двете централни зони - "Зеленият кръг", даващ 25 точки и "Бул ай", носещ 50 точки. Печели този, който първи достигне до сбор 1000 точки.

Играта "Пет живота" е подходяща за повече играчи, като целта ви е да реализирате повече точки от тези на стрелялия преди вас. Имате право на пет грешки преди да изгорите, а последният оцелял печели.

При "Сектор 20" от значение е само този сектор, включително зоните за удвояване и утрояване, като победител е този, който след 10 серии по три изстрела е събрал повече точки.  

През последните години дартсът събира все повече фенове и в България. Отделните шампионати могат да бъдат намерени в ефира на различни спортни тв канали, а големите имена бързо стават разпознаваеми и от родните запалянковци.

Съвсем естествено, този спорт е навлязъл и сред букмейкърите, като например в bwin sport секцията могат да бъдат открити коефициенти, както за ежедневните срещи, така и дългосрочни залози за победители в различни шампионати.

Някои от по-често срещаните пазари в дартса са залог за краен победител, за победител в лега (гейма), за общ брой 180-ки или пък за най-много 180-ки.

Освен интересни пък залозите на дартс биха могли да бъдат и доста доходоносни. Там често печеливши се оказват селекции с доста добри коефициенти.

Разбира се, както при всеки спорт, така и тук, информираният избор е по-добрият избор. Препоръчително е да анализирате различните турнири и форма на играчите преди да тръгнете да залагате пари на тях.

 

Новини Варна