IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
13:15 | 16 февруари 2021
Обновен: 20:45 | 28 март 2024

Забавления и ползи за любителите на тенис на маса във Варна

По материала работи: Ставри Таргов
Забавления и ползи за любителите на тенис на маса във Варна

Ще се изненадате колко много ползи за здравето ви носи редовната игра по тенис на маса. Практикуващите този спорт могат да се похвалят със сръчност и висока скорост на реакцията.

Това е така, тъй като топчето се движи с висока скорост и постоянно сменя траекторията си. Позитиви има и за вестибуларния апарат, отново заради бързо движещото се топче, което играчите непрестанно трябва да следят.

Това е страхотно упражнение и за очите, тъй като топчето постоянно се доближава или отдалечава, а лекарите препоръчват именно подобна смяна на фокуса за профилактика на зрението или след продължително седене пред компютъра.

Макар цялата игра да се развива на няколко метра игрална площ, то спортът тенис на маса може да бъде изключително динамичен. Интензивните разигравания подобряват издръжливостта и помагат на сърдечно-съдовата система, поддържайки кръвното налягане в нормални стойности, а приемът на кислород се засилва значително още след втората минута.

Точно заради тази си енергичност, тенис масата е сред най-добрите дисциплини за отслабване. Бързото темпо и липсата на големи паузи в играта повишават значително калорийния ви разход.

Не бива да подценяваме и фактът, че играта на тенис маса ще ви направи по-гъвкави. За да реагирате адекватно на всяко движение на топчето се изисква добра гъвкавост на редица стави, което е особено важно за хора в по-напреднала възраст.

Стотиците движения, които правите с ръката по време на игра пък помагат за развиването на фини двигателни умения и се препоръчват на деца с проблеми в писането.

Не по-малко обаче са ползите и за психическото здраве, като тенис масата изгражда добър самоконтрол, подобрява концентрацията, премахва стреса и подпомага аналитичното мислене.

Основната причина е, че когато започнете да играете тенис на маса, просто е невъзможно да мислите за нещо друго. През цялото време вниманието ви е насочено разиграването, защото миг на разсейване ще ви загуби точката.  

Варна е един от големите градове, където се обръща голямо внимание на този спорт. Освен наличието на няколко големи тенис зали, включително и една в мол, Община Варна се е погрижила за любителите на спорта, като в целия град са разположени тенис маси за игра на открито.

След като през 2019 година бяха монтирани 30 маси в 15 училища, година по-късно бяха добавени нови 40 маси в паркове и още училища, като повечето от тях включват и модерно LED осветление, което позволява и игра след залез слънце. Така, варненци вече могат да съчетаят разходката си из морската градина с малко полезна и забавна игра на тенис маса.

Тенис масата е задължително присъстваща и в букмейкърите, като на разположение са възможности за залози, както на големи шампионати, така и на по-малки турнири. Сайтът на efbet е едно от местата, където може да откриете такъв раздел, като мачовете в него често са едни от предпочитаните efbet залози, заради динамичността и бързата развръзка.

Освен това, много от срещите предлагат и видео на живо, което прави залозите на този спорт още по-атрактивни и интересни. Разбира се, не е задължително да залагате, за да се насладите на вълнуващи разигравания от някой голям турнири по тенис на маса, тъй като когато е на световно ниво, това е особено интересен спорт и за наблюдаване.

 

 
Новини Варна