IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
13:45 | 17 февруари 2021
Обновен: 01:51 | 26 април 2024

По какво се различават ръгбито и американският футбол

По материала работи: Ставри Таргов
По какво се различават ръгбито и американският футбол

Правите ли разлика между ръгби и американски футбол? За мнозина това е абсолютно едно и също нещо, но за феновете на тези спортове разликата е огромна.

Двата спорта са измислени от доста време, като основната версия е, че американският футбол идва от ръгбито, което пък се е появило на бял свят в началото на 19-ти век и то съвсем случайно, след като по време на футболен мач един от играчите грабнал топката в ръце и започнал да бяга към противниковата врата.

Британски колонисти пък са пренесли спорта и на територията на САЩ и впоследствие той се е изменил до днешния американски футбол и вече се забелязват отчетливи различия.

Първата съществена разлика е полето, като при ръгбито то е с размери от 100 х 70 метра, докато при американския футбол е стеснено на 110 х 49 метра. Има разлики и в неговото разграфяване, като например, при американския футбол има разделителни линии на всеки пет ярда.

Повечето пространство обаче идва и с повече състезатели в отбора, като при ръгбито те са 15, докато в американския футбол - 11. Различна е и топката, с която се играе. В ръгбито тя не е толкова удължена, а също така е малко по-тежка и не е изработена от естествена кожа.

В американския футбол срещите са по-кратки, като траят четири четвъртини от по 15 минути всяка. При ръгбито половините са само две, но пък са по цели 40 минути, които се играят без почивка.

Прекъсвания на играта има само при съдийско гледане на повторение или пауза при контузен състезател. Съществена разлика в правилата на играта е, че при ръгбито топката не може да се подава с ръце напред.

Това става с крака, докато с ръце може да се връща само назад. В американския футбол топката се подава напред с ръце.

Съществена разлика има и в екипировката, като докато при американския футбол се играе с наподобяващо хокейно облекло с каска и предпазители, а при ръгбито е стандартна екипировка с гащета и фланелка.

Ръгбито и американският футбол намират място в дългия списък със спортни дисциплини в сайта на Winbet, като пазарите за тях си приличат по доста отношения. В двата случая, когато става въпрос за по-популярен турнири или шампионат, налични биват и повече възможности за залози.

Някои от класическите пазари при ръгбито са за победител в мач, хендикап, двоен резултат, печеливша разлика, общо точки, шампион. В американския футбол пък най-често ще откриете опциите за победител, общ брой точки и хендикап.

Двете дисциплини пък включват и залози на живо, което ги прави още по-интересни за потребителите на сайтовете за залози.

Подробният анализ на Winbet казино ще ви позволи максимално добре да се запознаете с възможностите, които предлага букмейкърът, което пък ще ви помогне да си изградите успешна стратегия за залагане.

Въпреки че залозите на ръгби и американски футбол могат да бъдат доста атрактивни, а коефициентите приятно високи, то преди да започнете да залагате пари на някой от двата спорта, се уверете, че сте напълно наясно с правилата, със шампионатите, с отборите и т.н.

Както и при останалите спортни залози, добрите познания увеличават шансовете за успех.

 

Коментари

Новини Варна