IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
15:45 | 27 февруари 2021
Обновен: 21:25 | 19 април 2024

Чакат 350 ветроходци за Европейското във Варна

Състезателните яхти ще излизат в морето от Морска гара

По материала работи: Слав Велев
Чакат 350 ветроходци за Европейското във Варна

Вчера беше даден официален старт на подготовката на предстоящото в Морската столица Европейско първенство по ветроходство в клас Лазер, планирано за 15-22 май в района на Морска гара-Варна. Организатори на международната проява са Българската федерация по ветроходство и СК „Черно море Бриз“, с домакинството на Община Варна. В първата работна среща участие взеха председателят на Българска федерация по ветроходство г-н Росен Марангозов, Директорът на дирекция спорт към Община Варна Кристиан Димитров и ръководството на Пристанище Варна в лицето на Председателят и вице-председателят на съвета на директорите г-н Тихомир Тодоров и г-н Димитър Атанасов.

Състезателните яхти ще излизат в морето от любимата на варненци и гости на града пешеходна зона на Морска гара, като това ще направи срещата с адреналина и емоциите още по-запомняща.

За седемте състезателни дни се очаква във Варна да пристигнат 350 състезатели от 40 държави. Някои от тях дори ще са извън Европа, тъй като първенството е открито. Варна се готви за това състезание от повече от три години, провеждайки три кръга от Европейската купа през 2018, 2019 и 2020 г., които бяха генерална репетиция както от организационна гледна точка, така и за нашите състезатели. Формата за заявки е вече достъпна и за тези първи дни вече има записани над 100 състезатели от 26 държави, сред които традиционните европейски сили като Франция, Великобритания, Германия, Полша, Италия. Извън Стария континент заявки за участие са подадени от САЩ, Канада, Индия, Япония и др.

Лазер е един от най-динамичните и интересни класове. Достъпен за всички възрасти - от деца до ветерани, той е и най-практикуваният в световен мащаб с над 215 000 яхти. Надпреварата ще бъде в двата олимпийски класa за жени и мъже - Лазер Радиал и Лазер Стандарт и е последното голямо състезание преди олимпиадата в Токио, поради което е сред най-важните ветроходни състезания за годината.

Макар пандемията да e предизвикателство пред провеждането на първенството, Европейската федерация прецени, че при спазване на всички мерки за безопасност, Варна е домакин, който може да поеме организацията на това спортно събитие.

 

Коментари

Новини Варна