IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Спорт
14:05 | 1 март 2021
Обновен: 14:19 | 17 май 2024

Жребият отреди финал преди финала в Лига Европа

По материала работи: Ставри Таргов
Жребият отреди финал преди финала в Лига Европа

Сблъсъкът на грандовете в Лига Европа ще стане факт още в осминафиналите на турнира. Такъв беше капризът на жребия, който противопостави Манчестър Юнайтед и Милан.

От 16-те клуба, достигнали до тази фаза, тези двата се открояват с най-богата история и успехи на континенталната сцена. И мнозина смятат този сблъсък за финал преди финала - който излезе победител в двойката, ще бъде топфаворитът за спечелване на трофея.

Всъщност, Манчестър Юнайтед е смятан за основен претендент за титлата в Лига Европа, както можем да видим и от дългосрочните прогнози в palmsbet.

“Червените дяволи” демонстрират по-добра форма преди сблъсъка с “росонерите” и могат да бъдат са смятани за фаворити в този осминафинал. Милан пък изпита доста трудности да елиминира Цървена Звезда, като не успя да победи нито веднъж сръбския тим, а продължи напред заради повече отбелязани голове на чужд терен при двете равенства.

Италианският гранд влезе в труден период, като ефектът от силното начало на сезона вече е забравен. Но може би точно срещу Манчестър Юнайтед “росонерите” и най-вече личността на техния лидер Златан Ибрахимович ще обърнат предвижданията за успех на “червените дяволи”.

А защо трофеят да не поеме към Лондон?

Английските клубове са основни претенденти за титлата в Лига Европа като цяло. С най-големи шансове да стигнат до върха след Манчестър Юнайтед са двата отбора от Северен Лондон - Тотнъм и Арсенал.

Жребият като цяло беше благосклонен към тимовете от британската столица, но и там се крият подводни камъни. “Шпорите” например се изправят срещу Динамо Загреб, който записа серия от 6 поредни победи в турнира.

“Артилеристите” се промъкнаха инфарктно до осминафиналите с гол на Обамеянг н 87-ата минута на реванша с Бенфика. Първият двубой в Лисабон завърши 1:1, а в ответната среща домакините отстъпваха с 1:2 до средата на второто полувреме, преди да осъществят пълен обрат за 3:2.

Следващият опонент на Арсенал също не е безобиден - Олимпиакос, който елиминира нидерландския гранд ПСВ с гол на чужд терен в 88-ата минута.

Лига Европа този път не е резервирана за испански клуб

Английските отбори изглеждат с класа над останалите в турнира. Дори Милан и Аякс отстъпват като ниво на Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Арсенал, въпреки че при двубои на елиминация невинаги класата е определяща.

Едва ли през този сезон трофеят от Лига Европа отново ще поеме към Испания, както свикнахме да се случва в изминалото десетилетие. Просто през пролетта на 2021 г. в турнира ги няма нито Севиля, нито Атлетико Мадрид, които продължиха напред в Шампионската лига. Виляреал остава най-сериозният представител на Ла Лига, след като отстрани РБ Залцбург.

Следващото изпитание пред “жълтата подводница” е Динамо Киев. Дебютантът в Европа Гранада път изтегли късмет при жребия, като се падна с норвежкия Молде и има всички шансове да пробие до четвъртфинал. Но едва ли ще отиде по-напред.

Донякъде в сянка остават Глазгоу Рейнджърс и Рома. А и двата отбора могат да играят сериозна роля в заключителните етапи на турнира.

Шотландският гранд трябва да се справи със Славия Прага, за да спечели място на четвъртфиналите. Задачата на “вълците” също не е лесна - отборът от италианската столица ще срещне Шахтьор Донецк.

Историята на турнира показва, че нерядко за сметка на фаворитите напред пробиват отбори, които почти никой не слага в сметките.

 

Новини Варна