IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
10:10 | 10 март 2021
Обновен: 00:08 | 26 април 2024

Халанд класира Дортмунд в 1/4 фазата на ШЛ

Ерлинг вкара двата гола при равенството 2:2 със Севиля

По материала работи: Слав Велев
Халанд класира Дортмунд в 1/4 фазата на ШЛ

Борусия Дортмунд и Севиля завършиха 2:2 в осминафинален мач-реванш в Шампионската лига. Така германският вицешампион се класира на четвъртфиналите с общ резултат 5:4, предаде GOL.bg.

Двата отбора изиграха странно първо полувреме, в което андалусийци имаха тотално превъзходство, но на почивката вестфалци бяха с едни гърди напред след гола на дежурния си реализатор Ерлинг Халанд.

Норвежецът удвои от дузпа, вкарана при много необичайни обстоятелства малко след почивката, но Севиля се върна в мача в средата на второто полувреме, когато Ен-Несири също беше точен от бялата точка. В 96-ата минута Ен-Несири вкара още един гол и напрежението се покачи на максимум, но Дортмунд все пак оцеля.

Халанд стана първият футболист в историята на Шампионската лига, който забива 20 гола в турнира само за 14 двубоя.

Севиля започна много по-дейно на стадион "Сигнал Идуна Парк" и още в третата минута Лукас Окампос загря ръкавиците на Марвин Хитц. Домакините се отбраняваха дружно и дори таранът Ерлинг Халанд се беше върнал да помага в собственото си наказателно поле.

Беше изминал четвърт час игра, когато спящата отбрана на Борусия се пропука. Сусо получи леко вдясно и шутира извън пеналта, но топката намери мрежата от нейната външна страна. Играта на вестфалци изобщо не се получаваше, а в някои моменти те дори се отбраняваха панически при натиска и центриранията на испанския отбор. 

Гостите тотално доминираха и напук на логиката, Борусия откри резултата десетина минути преди почивката след лошо изнасяне на топката от защитата на Севиля. Махмуд Дахуд изведе Марко Ройс в коридор, капитанът върна за Халанд и норвежецът намери опразнената врата.

В добавеното време на първата част Севиля имаше претенции за дузпа при стрелбата на Окампос, но повторенията показаха, че Дахуд поставя лакътя си на пътя на топката напълно несъзнателно, при това - с гръб към съперниковия футболист.

Борусия започна втората част по-активно и още в началото се стигна до много дискусионен момент. Първо беше отменено попадение на Ерлинг Халанд заради нарушение в атака, но след това реферът Джунейт Чакър забеляза на повторенията фаул срещу норвежеца в пеналта на Севиля.

Халанд застана зад топката и стреля в долния десен ъгъл по земя, но вратарят Ясин Буну докосна кълбото с върха на пръстите си, а след това получи помощта на гредата. Ерлинг опита добавка, но стражът на гостите спаси. След това обаче се оказа, че Буну е напуснал голлинията преди изстрела на тарана и дузпата беше изпълнена отново. Халанд отново заложи на стрелба в долния десен ъгъл, вратарят на испанците отново хвана ъгъла, но не и топката - 2:0!

Алехандро Гомес пробва рефлекса на Хитц, а след това гостите също получиха право да изпълнят дузпа заради нарушение на Емре Джан срещу Люк де Йонг. Юсеф Ен-Несири застана зад топката и за малко да скъса мрежата, връщайки интригата.

В 84-ата минута Буну спаси по невероятен начин удар отблизо на Дахуд при бърза контраатака на германците, които можеха да сложат окончателно точка на спора.

В 96-ата минута Ен-Несири вкара с глава след центриране отдясно на Иван Ракитич. Последва хаотичен натиск на гостите, но Борусия все пак успя да удържи и да се класира напред.

Борусия Дортмунд - Севиля 2:2

1:0 Ерлинг Халанд - 35'
2:0 Ерлинг Халанд - 54', дузпа
2:1 Юсеф Ен-Несири - 68', дузпа
2:2 Юсеф Ен-Несири - 96'

Пропусната дузпа (изпълнена отново): Халанд (Дортмунд) - 53'

Още спортни новини четете на "ГОЛ.bg"

Коментари

Новини Варна