IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Спорт
11:00 | 19 април 2021
Обновен: 05:45 | 29 март 2024

Създават нова футболна Суперлига, конкуренция на ШЛ

Европейски грандове се обединяват в турнир, вижте правилата

По материала работи: Слав Велев
Създават нова футболна Суперлига, конкуренция на ШЛ

Дванайсет от най-големите европейски футболни клубове официално представиха плановете си за създаване на отделна "Суперлига".

Групата е съставена от италианските Милан, Интер и Ювентус, испанските Реал Мадрид, Атлетико Мадрид и Барселона, както и английските Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити и Тотнъм Хотспър.

Покана за присъединяване е изпратена до все още неуточнени три други клуба. Към момента от групата отсъстват представители на две от петте най-силни първенства в Европа - Бундеслигата и френската Лига 1.

Целта на големите клубове е Суперлигата да се администрира от тях, като в първоначалното финансиране с 5 милиарда долара участва и американската банка "Джей Пи Морган Чейс".

Засега форматът предвижда мачове в средата на седмицата. Така състезанието би било ясна конкуренция на Шампионската лига, администрирана от УЕФА.

Според създателите ѝ евентуалната Суперлига адресира нестабилността на европейския икономически футболен модел, която е станала видима по време на пандемията. Много от тези големи клубове обслужват и големи финансови заеми. Според президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес, който е и първи председател на Суперлигата, "форматът отговаря на желанието на феновете". А американският съсобственик на Манчестър Юнайтед и заместник-ръководител на Суперлигата Джоел Глейзър твърди, че такова състезание между най-добрите ще осигури повече финансова подкрепа и за "по-широката футболна пирамида".    

Критиците на модела обаче го приемат като узурпиране на огромните средствата от телевизионни права.

От английската Футболна асоциация, в която членуват шест от клубовете, обявиха, че такава Суперлига разрушава мечтите на всеки футболен фен, че неговият местен клуб може да се състезава срещу най-добрите. В съвместно изявление още преди официалния анонс  местните федерации заедно с УЕФА заплашиха, че големите клубове и футболистите им ще бъдат извадени от националните първенства и международните състезания, предаде БНР.

Редица бивши футболисти като легендите на Манчестър Юнайтед Рой Кийн и Гари Невил смятат състезанието за продукт на чистата алчност, противоречащ на принципите на футболното движение. Във Великобритания дори премиерът Борис Джонсън се възпротиви на идеята.

Спортни новини четете на Gol.bg
 

 

Коментари

Новини Варна