IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
17:00 | 22 май 2021
Обновен: 19:55 | 24 април 2024

Ново 20: ФИФА предлага Световното да се играе на всеки две години

Намираме се във важен момент за играта и промените са наложителни, заяви президентът на федерацията на Саудитска Арабия

По материала работи: Слав Велев
Ново 20: ФИФА предлага Световното да се играе на всеки две години

ФИФА започва да работи по генерална промяна в календара, която може да доведе до това световните първенства да се провеждат не през 4, а през 2 години, пише Glasnews.bg.

Това би могло да се случи точно един век след старта на най-важното състезание във футбола. Първият Мондиал е през 1930 г. в Уругвай, а до 2030-а е ясно, че такава промяна няма да има. Вече са известни домакините на следващите два турнира - Катар 2022 и Северна Америка със САЩ, Мексико и Канада за 2026-а.

ФИФА обаче вече проучва възможността да намали периодичността на Мондиалите. За това съобщи президентът на федерацията на Саудитска Арабия, която е един от инициаторите на предложението. Според него това е бъдещето на футбола.

"Намираме се във важен момент за играта и промените са наложителни - каза Ясер ал Мисехал. - Проблемите са много, като основният е, че спада интересът към футбола. И е необходимо да се погледне към възможността най-големите турнири да са по-начесто и да изпълват календара."

Президентът на ФИФА Джани Инфантино призна за предложението и го нарече "много интересно и детайлно", а на заседание на конгреса на централата 166 федерации са гласували "за" създаването на комисия, която да го разработи. Против са били 22 федерации.

Очевидно ФИФА тръгва по пътя към такъв сценарий, а това реално ще обърка тотално календарът на континенталните асоциации. Европейските първенства са през 4 години и попадат именно във времевия слот, който сега би бил зает пак със световно първенство.

УЕФА отказва да коментира засега революционната идея, като нейният конгрес започва в началото на юни.

Не би било никаква изненада предложението да бъде прието. Все пак вече имаме първият пример на зимен Мондиал, който ще е в Катар през декември догодина. Той изцяло ще обърка сезоните в клубния футбол, като ги прекъсне по средата.

Коментари

Новини Варна