IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Спорт
14:00 | 10 юли 2021
Обновен: 21:54 | 23 април 2024

Трето поколение плувец продължава традициите на фамилия Стателови в шампиона „Черно море“

Борис Стателов влиза за първи път в басейна преди да е навършил годинка

По материала работи: Ставри Таргов
Трето поколение плувец продължава традициите на фамилия Стателови в шампиона „Черно море“

Плуването го омагьосва, още когато е едва на 10 месеца. Тогава за първи път влиза в басейна. А малко преди да стане на 6 г., вече е изцяло в плен на любимия спорт. Именно оттогава е по-сериозния му досег с водата.

Борис Стателов е трето поколение плувец! Слънцеизлъчващ, целеустремен, невероятно борбен и амбициозен, варненецът е бисер в огърлицата от таланти на плувния шампион ПСК „Черно море“. А фактът, че е в редиците на най-добрия клуб в България не е случайност. И със сигурност съдбата има пръст в това.

Защото и баща му – Тони Стателов, и чичо му са плувци. Баща му е плувал заедно със Симеон Македонски и Калоян Георгиев. Тренирал е под ръководството на Хриска Пейчева, Ангел Апостолов, д-р Л. Лазаров и Александър Златинов. Неговият чичо, също Тони Стателов е легенда в плуването, участник на олимпиадата в Монреал и многократен републикански шампион.

„Помня, че още като мъничък, когато беше едва на 10 месеца, Борис за първи път влезе в басейна и много му хареса. По-сериозният досег с плуването започна през лятото на 2017 г., малко преди да навърши 6 години. Добромир Горбанов започна да го тренира първо в „локвата“, а след това и в големия басейн. В началото беше леко притеснен, но в същото време много ентусиазиран“, връща лентата на спомените бащата на таланта.

Стартът на тренировките на Борис съвпаднал със семейната почивка през лятото. За да е пълноценен тренировъчния цикъл на плувеца, се наложило семейството да се прибира до Варна цели шест пъти и да измине 1200 км, само и само да не бъде прекъснато успешното начало. А Борис непрекъснато мечтаел да е на басейна.

„Сещам се как стоеше на ръба на дълбокия басейн, в който никога не е влизал, страхуваше се да скочи. Но няма да забравя и репликата на треньора: „Вярваш ми, нали? Ако е така - скачай!“ Нямаше нужда от нищо друго“, разказва бащата на Борис.

 След близо година той вече тренира при Калоян Георгиев в ПСК „Черно море“, а днес негов наставник е емблематичният БГ треньор Борислав Георгиев.

Мотивират го и успехите, и неуспехите. Изключително амбициозен плувец, „поставил си е цели, които преследва, независимо от цената“, споделя Тони Стателов.

Той е категоричен, че децата от клуба са невероятни щастливци, заради това, че черпят знания и умения от легендарния треньор в БГ плуването Борислав Георгиев: „Борето е легенда и ментор в пълния смисъл на думата - съветва ги как да се хранят, да почиват, съумява да извлече максимума от тях по време на състезания. Учи ги на уважение, дисциплина и всеотдайност, съпричастност към отбора, който е второ семейство!“.

На прага на четвърти клас Борис завършва с пълно отличие трети в ОУ „Георги С. Раковски“.

„Понякога ми е доста трудно да съчетавам учението и тренировките, но с добра организация, малко лишения и много упоритост и желание успявам да го постигна“, искрен е Борис.

„За нас, като работещи родители, също е предизвикателство да успеем да го заведем всеки ден до басейна и обратно. В годините много приятели са помагали, за да се случи това. Наистина с общи усилия успяваме да му помогнем да не изпуска тренировка“, споделя бащата на състезателя. 

Любимите стилове на Борис са бътерфлай и кроул. А плувците, които харесва и го мотивират за нови успехи, са българските национали Йосиф Миладинов, Антъни Иванов и Дениел Нанков. От състезателите от световната сцена харесва най-много звездните Майкъл Фелпс, Кейли Дресел и Кристоф Милак. Мечтае да постави рекорд на 100 и 200 м делфин, както и един ден да се яви на олимпиада.

Според Борис Стателов гарант за успеха на един състезател са постоянството и уважението. „Важно е да си постоянен и да не се отказваш, да може да понасяш загубите, да те „нахъсват“ за следващото състезание. Да уважаваш съотборниците и съперниците си“, изразява мнението си състезателят на ПСК „Черно море“.

Когато си открадне малко свободно време, Борис обича да го прекарва със семейството си. Тренира кикбокс, кара колело, чете книги, пише разкази и играе футбол. С голямо удоволствие гледа филми и конструира.

Медалите от състезания ученикът на Борето Георгиев подрежда на специална поставка,  окачена на видно място - подарък от близки на семейството, съпричастни с успехите му. Най-новите медали, които блестят в колекцията му са трите златни отличия от турнира Lucky Hunt Tournament, както и двата сребърни приза от общинския ученически плувен турнир във Варна през юни.

Според Борис ритуалите за кадем и талисманите играят второстепенна роля в спорта, важно е да имаш добра подготовка. Увлича се и по други спортове - футбол, колоездене, кикбокс.

А ако един ден му се отдаде възможност да сътвори компютърна игра с плувен сюжет, би я озаглавил ,,Водни гладиатори‘‘. „ Ще бъде игра, в която плувци от цял свят ще се надпреварват за златни, сребърни и бронзови медали.

Който от тях вземе най-много призове, ще спечели парична награда. И с нея ще даде шанс на деца, които нямат финансова възможност, да се отдадат на любимия спорт“, разказва ентусиазирано Борис Стателов.

Коментари

анонимен ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна