IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
16:30 | 25 юли 2021
Обновен: 10:22 | 2 май 2024

Двама от плувците ни с фалстарт на Олимпиадата

Диана Петкова не успя да се класира на 100 метра бруст, Калоян Левтеров отпадна в сериите на 100 метра гръб

По материала работи: Слав Велев
Двама от плувците ни с фалстарт на Олимпиадата

Диана Петкова/Снимка: bgswim

Двама от плувците ни записаха крах на олимпийските игри в Токио 2020. Диана Петкова не успя да се класира за олимпийските полуфинали на 100 метра бруст в дебюта си на форум под петте праплетени кръга. Българката, чиято основна дисциплина в Токио предстои утре - 200 метра съчетано, финишира осма в третата серия на 100 метра бруст с 1:10.61 минути. Личният рекорд на пловдивчанката е 1:08.06 минути.

“Имам доста по-добро време, но мисля, че като за първи старт съм доволна и ще се съсредоточа за по-силната си дисциплина. Мисля, че ще съм по-спокойна, усетих атмосферата, ще успея да се наглася за следващия си старт. Доста съм развълнувана, това ми е първо участие на олимпиада. Очаквах това представяне, защото не се чувствах много добре на бруста, но се надявам това да не ми повлияе за представянето ми на 200 метра съчетано утре. В мерките няма нищо по-различно от другите състезания, дори тук можем да излизаме навън, за разлика от Европейското първенство. Надявам се утре да изплувам добре 200 м съчетано и тогава ще посветя това свое плуване на някого”, каза Петкова пред БНТ веднага след дебютното си участие на олимпийски игри.

Най-бърза в сериите на 100 метра бруст бе южноафриканката Татяна Шьонмакер с 1:04.82 минута, което е нов олимпийски рекорд. Световната рекордьорка и фаворитка за златото в дисциплината Лили Кинг от САЩ направи тактическо плуване и влезе в полуфиналите с трето време - 1:05.55 минута.

Резултатът на Петкова на 100 метра бруст й отреди 34-о място от 43 финиширали състезателки. 

Една от големите изненади в сериите на 100 метра бруст при дамите беше дисквалификацията на европейската шампионка на 50 метра бруст от Будапеща тази година Бенедета Пилато (Италия).

Калоян Левтеров отпадна в сериите на 100 метра гръб

Калоян Левтеров не успя да се класира за полуфиналите на 100 метра гръб на Олимпийските игри в Токио. 18-годишният софиянец, за когото това е дебют на олимпийски форум, не направи добър старт и завърши седми във втората серия с 55.60 секунди. Бронзовият европейски медалист на 200 метра гръб от по-рано през годината държи националния рекорд на 100 м гръб с 54.96 секунди от миналата година. На Калоян тепърва предстои участие в Токио в по-силната му дисциплина - 200 метра гръб.

“Мисля, че като първо участие ще ми е трудно с голямата конкуренция. Надявам се в следващия си старт да се доближа до личното си постижение. Напрежението идва твърде много, както и очакванията. Надявам се нататък всичко да е наред. Нямах много голям период от време да подобря недостатъците, тъй като ни бяха много нагъсто състезанията. Мерките не се отразяват по лош начин, всичко върви нормално - тренировките си вървят по график, няма затруднения. Надявам се така да си остане”, каза Левтеров пред БНТ минути след дебютното си участие в Токио.

С постижението си на 100 метра Левтеров се нареди на 37-мо място от 40 завършили състезатели. 

С най-добър резултат за полуфиналите се класира европейският шампион на 50 метра гръб и на 100 метра свободен стил от тази година - руснакът Климент Колесников, който постигна 52.15 секунди. Световният и олимпийски рекорд на 100 метра гръб е 51.85 секунди на американеца Райън Мърфи от Рио де Жанейро 2016.

Коментари

Новини Варна