IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Спорт
15:45 | 30 юли 2021
Обновен: 18:26 | 27 март 2024

Ще правят игрален филм за легендата в бокса Ивайло Маринов

Работното заглавие е „Един квадрат свобода“

По материала работи: Ставри Таргов
Ще правят игрален филм за легендата в бокса Ивайло Маринов

Животът на легендата на българския и световен бокс Ивайло Маринов ще бъде разказан в игрален филм. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Култура и духовно развитие“, на което беше разгледано искане от продуцентската компания „ ARS Digital Studio” за финансова подкрепа от страна на община Варна.

Сценарият на филма се основава на биографичната книга на именития спортист, който миналата година празнува 60-годишен юбилей, и разказва в детайли изключително интересната му съдба. Освен че е най-добрият боксьор на България за XX век, варненецът е признат по световните рингове като един от най-великите боксьори на всички времена.

Работното заглавие на филма е „Един квадрат свобода“. За режисьор е привлечен Тодор Чапкънов, а в главната роля ще се въплъти актьорът Ованес Торосян, разкриха пред съветниците двама от продуцентите на филма – Павел Владимиров и Елени Декидис.

В лентата ще участват също футболната легенда Христо Стоичков, президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, актьорът Китодар Иванов. Самият Ивайло Маринов ще има изява в ролята на баща си.

Над 85% от планираните снимки ще са във Варна. Дворецът на културата и спорта ще бъде преобразен, за да изглежда като копие на залите в Мюнхен и Сеул, в които боксьорът печели световна и олимпийска титла.

Бюджетът на продукцията е около 1,2 милиона лева. Ще се финансира със собствен ресурс на компанията и на копрoдуценти, включително от чужбина.

Проектът ще кандидатства за финансиране в Националния филмов център и ще се опита да привлече и други институционални и търговски партньори. Около ¼ се очаква да е финансовата помощ от община Варна, т.е., 360 000 лв. с ДДС.

Комисията по култура даде положително становище относно предложението за партньорство и го препрати към кмета Иван Портних и ПК „Финанси и бюджет“.

По време на заседанието стана ясно, че тази година общината няма възможност да осигури необходимата финансова подкрепа, но средствата могат да бъдат заложени в общинския бюджет за 2022 г.

Коментари

Новини Варна