IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Спорт
11:15 | 4 август 2021
Обновен: 18:20 | 14 април 2024

Предлагат промяна в правилата на шаха. Без предимство за белите

Целта е да се премахне неравенството между играчите

По материала работи: Слав Велев
Предлагат промяна в правилата на шаха. Без предимство за белите

Всеки любител на шахмата знае, че играчът с бели фигури има малко, но потенциално решаващо предимство, защото прави първия ход. Правилото, че белите започват играта, датира от средата на XIX век и някои учени смятат, че е време да го пренапишат, пише The Times. Авторите на подготвяната за публикация статия, под името Fairer Chess (По-справедлив шахмат) предлагат промяна на правилата. Така според тях ще бъде възможно „да се премахне несправедливото предимство, с което се ползват играчите с бели фигури“, предаде Агенция "Фокус".

Тези предложения със сигурност ще предизвикат оживен дебат за необходимостта от „оправяне“ на вековната игра, чиято популярност се увеличи много по време на карантината и особено след излизането на наградения сериал на Netflix „Ходът на кралицата“, с Аня Тейлър-Джой като шахматен вундеркинд. Играчите, които прочетоха кратките резултати от изследването, ги описаха като „интригуващи“, но „много шантави“, отбелязва вестникът.

Според изследователи от „Кингс Колидж Лондон“ и Нюйоркския университет, игрите на елитни турнири, които не завършват наравно, се печелят 64% от времето от играча, който е направил първия ход. Друго скорошно проучване, проведено с най-мощния шахматен компютър в света, AlphaZero, показа, че при провеждането на 10 хиляди партии, белите са спечелили в 86% от случаите, в които партията не е завършила реми.

„Предимството на белите е безспорно“, казва 34 -годишният Мехмет Исмаил, изследовател от „Кингс Колидж“, който започна да изучава справедливостта на спортните правила преди две години. „Общоприето е, че ако играете с бели, тогава се стремите да спечелите, а ако играете с черните, се опитвате да постигнете равенство“.

Исмаил изучава и други спортове като тенис, където сервирането първо в мача дава леко статистическо предимство и наказанията във футбола. „На неотдавнашното Европейско победиха всички отбори, които биха първи дузпа“, посочи той.

Заедно с американския теоретик на игрите Стивън Брамс, Исмаил разработи радикално, но лесно приложимо решение на проблема с „белите привилегии“ в шаха. Тяхната система, наречена „балансирано редуване“, позволява на черните да направят два хода след първия ход на белите, а след това белите правят следващите два хода, преди всичко да се върне към стандартните правила, обяснява изданието.

Според Исмаил, ако на черните се позволи да направят два хода в отговор на откриването на белите, дисбалансът ще намалее драстично. В резултат на това тази промяна „ще направи шаха по-справедлив“, сигурен е академикът.

Британският гросмайстор Люк Макшейн, често наричан най-силният аматьор в света, заяви, че ще бъде „любопитен“ да научи повече за резултатите от изследването. В същото време той призна, че вече предвижда редица възможни пречки. По-специално, предложената промяна на правилата би унищожила векове на усъвършенстване на една от най-обсъжданите области на играта - стратегии за откриване, чиито имена „Испанска партия“ (известна още като „Дебюта Руй Лопес“), „Защитата на Алехин“ и „Вариантът Найдорф“ напомнят за шампиони по шах, прокарали нови пътища за атака срещу вражеския цар.

„Два хода подред са огромна промяна в играта“, казва МакШейн. „Това не е просто малка промяна в правилата, а напълно различна игра. Очаквам, че в резултат на това предимството на белите наистина ще намалее, но това ще дойде с висока цена - жертвайки различни варианти за дебюти. Това би било печално“.

Други играчи също се питат дали шахът трябва да бъде „по-справедлив“ предвид броя на равенствата на ниво елит. Когато AlphaZero участва в миналогодишния експеримент, 98% от игрите завършиха наравно. „Още равенства? Каква скука!“ - коментира новината водещ експерт по шах.

Исмаил признава, че шахматният свят „може да бъде много консервативен“. „Наистина очаквам отрицателна реакция на това предложение, но се надявам, че откритите към всичко ново играчи ще искат да го опитат“, добави той.

Докато много играчи са изразили интерес към промените, традиционните правила имат много поддръжници. Един посетител на уебсайта chess.com се оплака: „Цялата тази суматоха около многовековната велика игра шахмат не е нищо повече от машинации ... Ще се придържам към класическия шах“.

Авторите на проучването Fairer Chess планират да го представят на следващата международна игрова конференция. Тя ще отвори врати в Копенхаген на 17 август, пише The Times.

Коментари

Новини Варна