IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
07:50 | 9 август 2021
Обновен: 17:25 | 26 април 2024

Цифрите зад отминалото ЕВРО 2020

По материала работи: Слав Велев
Цифрите зад отминалото ЕВРО 2020

Емоциите от Евро 2020 все още не са напълно отминали и няма как да е иначе – в продължение на един месец футболна Европа беше потопена в загадката за това коя нация ще се окичи със златните медали. В крайна сметка Италия разплака домакина на финала – Англия, грабвайки трофея, показвайки за кой ли път, че това е страна, с която винаги ще трябва да се съобразяваме. Преди финалния мач обаче имаше още над 50 дуела, в които се оказаха, че бяха пренаписани редица страници от историята на европейските финали. А новият сезон е само на хвърлей разстояние, което значи, че не е лошо да се запознаете с този Betway Бонус. Преди това обаче ще обобщим и някои от знаменитите постижения от изминалия форум.

- Да започнем с цифрата 1 – Единственият гол на Федерико Киеза на турнира се оказа исторически по своему, тъй като по този начин той последва примера на великия си баща – Енрико Киеза, който също има попадение на такъв форум. Те са първата комбинация от баща и син, които постигат нещо подобно.

- Цифрата 3 – Това е точният брой мачове, които са били изиграни от швейцарския национален отбор в елиминациите на европейски първенства, а любопитното е, че във всеки един случай се е стигало до рулетките на дузпите.

- Осем – Символизира осемте попадения, които бяха отбелязани в мача между Испания и Хърватия от елиминациите на Евро 2020. Това се оказа вторият най-резултатен мач в историята на финалите на Стария континент.

- Числото 13 – По принцип свързано с фаталните събития, но в настоящата класация отново я асоциираме с Испания. Това беше броят на попаденията, които „Ла Фурия“ отбеляза, което е абсолютен рекорд за едно първенство.

- Числото 24 – Това е броят на поредните вкарани дузпи от състезатели на Чехия на европейски футболни форуми от 1960-та година насам. Нито един пропуск през този период. Англичаните навярно биха дали мило и драго дори и за половината от тази успеваемост.

- Двадесет и девет – Точно 29 години бяха минали от последната победа в елиминационна фаза на еврофинали за тима на Дания. Тази ужасна серия беше прекъсната срещу състава на Уелс в осминафиналната фаза.

- Числото 34 – Това е точната бройка на срещите, в които Антоан Гризман се разписва за френския национален отбор, завършващи след това без поражение за състава на „петлите“. Какво би дал Дидие Дешан за гол във всеки мач на стрелеца.

- 37 – Северна Македония отпразнува дебютното си участие на европейски финали с рекорд, въпреки че съседите ни така и не взеха точка. Неостаряващата легенда Горан Пандев успя да се превърне във втория най-възрастен играч, вкарвал гол на еврофинали – 37 години и 21 дена.

- Числото 109 – Няма начин класация за рекордни постижение да премине без името на мегазвездата Кристиано Роналдо. Португалецът успя да отбележи 109-тия си гол за португалския национален отбор, изравнявайки световния рекорд по голове за национален отбор на иранския стрелец Али Дайе. Рекордът съвсем скоро ще бъде сравнен със земята от звездата на Ювентус.

- 142 – Завършваме с доказателството за резултатността на Евро 2020. Това се превърна в най-резултатния шампионат на Стария континент, след като на него бяха забити впечатляващите 142 попадения. Може само да се надяваме, че и следващите финали ще са толкова плодовити по отношение на головете.

Новини Варна