IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
14:30 | 5 октомври 2021
Обновен: 08:00 | 27 април 2024

Какви са шансовете на Лудогорец и ЦСКА в Европа, след като не успяха дори да вкарат у дома?

По материала работи: Слав Велев
Какви са шансовете на Лудогорец и ЦСКА в Европа, след като не успяха дори да вкарат у дома?

Лудогорец и ЦСКА не стартираха сполучливо кампанията си в груповата фаза на европейските клубни турнири. Общото между представянето на “орлите” в Лига Европа и на “червените” в Лигата на конференциите е в това, че имат само по една точка след първите два кръга. Друг показател, по който българските представители в надпреварите на УЕФА си приличат след септемврийските мачове, е липсата на попадения на свой терен. Лудогорец не само не вкара, но и загуби у дома от Цървена звезда с 0:1. ЦСКА пък буквално измъкна нулево реми у дома от Бодьо/Глимт, след като отстъпваше осезаемо през втората част и дори допусна попадение, но то беше отменено от съдията заради нарушение в атака.

Едва ли хората, които болеят за българския футбол, са доволни от тези резултати. Изключваме любителите на прогнозите, които в домакинствата на “орлите” или “червените” са избрали да отговорят с “Не” на дилемата “Двата отбора да отбележат гол” при залог в sesame.bg. Какви са шансовете на Лудогорец и ЦСКА да излязат от групата, след като записаха по едно равенство и една загуба? За съжаление, реалистично не изглеждат особено големи, но все още има да се компенсира незадоволителното начало.

На “Армията” нямат план Б за разлика от Разград

Донякъде в по-изгодна ситуация се намира Лудогорец. Шампионите на България ще остават в Европа, дори и да заемат трето място в своята група. В такъв случай “орлите” ще бъдат прехвърлени в плейофите на Лигата на конференциите. А при ЦСКА няма такъв вариант - отборът на Стойчо Младенов трябва да заеме едно от първите две места в групата, за да остане в турнира и след Нова година. При това вече се видя, че първата позиция е химера при наличието на фаворит като Рома. Лошото за “червените” е, че не успяха да бият у дома пряк конкурент в лицето на Бодьо/Глимт. Норвежкият тим стартира силно участието в груповата фаза, като взе 4 точки от първите два мача.

Визитата в мразовитата скандинавска страна в края на ноември ще бъде ключова за тима от стадион “Българска армия”. Но преди ответния мач с Бодьо/Глимт срещу ЦСКА ще се изправи Заря (Луганск). Украинският тим е с нулев актив след първите два мача, но това не означава, че е безобиден аутсайдер. Ако “червените” намерят начин да вземат 6 или поне 4 точки срещу този противник, то това ще ги остави в играта преди визитата в Норвегия и преди финалния мач в групата срещу римските “вълци”.

Така че отборът на Стойчо Младенов е донякъде по-притиснат от обстоятелствата. Но пък групата на Лудогорец безспорно е по-тежка. Очевидно там няма отбор като Заря, освен ако в тази роля не попаднат именно “орлите”. Футболитите на Валдас Дамбраускас измъкнаха точка от визитата на Мидтиланд, но след това късметът не беше с тях срещу Цървена звезда. Именно загубата от сръбския гранд може да лиши разградчани от второто място впоследствие. А третият съперник в лицето на Спортинг Брага е вероятно и най-тежкият за шампионите. Ако Лудогорец бие португалския противник в третия кръг от група F, то тогава сериозно ще повиши шансовете си за второ място в класирането. В противен случай утешителната трета позиция става по-реална цел за “орлите”.

Новини Варна