IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
15:30 | 20 декември 2021
Обновен: 08:13 | 19 април 2024

Никол Харизанова и Йордан Цонев спечелиха големите призове „Златен пояс“ за най-добри спортисти на годината

Националната асоциация на бойните спортове раздаде годишните си награди на стилна церемония снощи

По материала работи: Слав Велев
Никол Харизанова и Йордан Цонев спечелиха големите призове „Златен пояс“ за най-добри спортисти на годината

Никол Харизанова от Българската карате киокушин федерация и Йордан Цонев от Българската федерация по канадска борба спечелиха големите награди за спортист на годината на годишните награди в бойните спортове „Златен пояс“ 2021. Церемонията се организира от Националната асоциация на бойните спортове за четвърта поредна година. Тя се проведе телевизионен формат и се излъчи на живо по националната телевизия Bulgaria ON AIR, както и онлайн на Boec.BG и във фейсбук страницата на НАБС. За призове в големите награди „Златен пояс“ се състезаваха над 40 000 спортисти, които членуват в 12-те федерации на Асоциацията.

Голямата статуетка „Златен пояс“ в категорията „Най-добър спорист – мъже“ отиде при Йордан Цонев от Българската федерация по канадска борба, който тази година завоюва златен медал в кат. до 100 кг на Европейското първенство в Лита, а в началото на декември спечели и злато от Световното първенство в Букурещ, Румъния.

Отличието най-добър спортист при жените и голямата статуетка „Златен пояс“ спечели Никол Харизанова от Българската карате киокушин федерация. През 2021 година тя грабна две сребърни отличия от Европейското първенство на KWF за жени и от Световната купа на KWU, отличи се и с 2-ро място на Европейското първенство на Световния киокушин съюз. Харизанова спечели отличието „Спортист на годината – жени“ от индивидуалното награждаване на Българската карате киокушин федерация по време на „Златен пояс“ 2021. Големият Кубрат Пулев връчи статуетките „Златен пояс“ на спортистите на годината за 2021-а.

С третия „Златен пояс“ – за най-добър треньор, бе отличен Венилин Русинов от Българската джу джицу федерация. Русинов е треньор към Централен Полицейски Карате и Джу Джицу клуб и за втори път бива избран като най-добър треньор на федерацията. Той получи голямата награда от двукратния европейски вицешампион и носител на бронзов медал от олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Тервел Пулев.

Четвъртият „Златен пояс” в категорията “Вярност на традициите” спечели сенсей Георги Георгиев (7-ми дан) от Българска федерация по Шотокан Карате-до. Той е главен инструктор за България на Световната Шотокан Карате–до Федерация. Той бе награден от Стоян Саладинов - многократен шампион по борба, самбо, джудо и карате и треньор с отлична репутация по цял свят. Откривател е на шампионите: Благой Иванов-Багата, Росен и Румен Димитрови, Марко Косев и много други.

С петата голяма награда „Златен пояс“ в категория „Ярка победа” триумфира Симеон Пенев от Българска федерация по сумо. Голямата награда му бе връчена от Армен Назарян, двукратен олимпийски, трикратен световен шампион по борба класически стил. Симеон Пенев си заслужи златния пояс, след като през 2021 година спечели първо място в категория до 65 кг при 16-годишните на Европейското първенство, което се проведе през юли в Полша.

Паралелно с това всяка от федерациите в НАБС излъчи и свои индивидуални награди, с които отличи най-заслужилите си състезатели и треньори през изминалата година. Всички наградени по федерации може да откриете във фейсбук страницата на Националната асоциация на бойните спортове. Водещи на церемонията бяха главният редактор на сайта Boec.BG – Десислава Джерманска и един от най-добрите родни бойци и звезда от международната галавечер SENSHI – Николай Йоргов.

Това обаче не бе всичко. По време на стилните четвърти Годишни награди на НАБС „Златен пояс“ 2021, зам.-председателят и член на УС на Асоциацията Димитър Ангелов връчи призове за принос в развитието на бойните спортове на специалните гости на церемонията и едни от най-емблематичните имена в бойните спортове у нас – на братята Кубрат и Тервел Пулев, Армен Назарян и Стоян Саладинов.

Специално писмено приветствие към спортистите и зрителите отправи и председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

„Изпращаме силна олимпийска година за България. В Токио чухме националния химн не един, не два, а цели три пъти. Пожелавам на всички спортисти от бойните спортове много сила, много вяра и много емоция през 2022-ра. Обръщам се към всички родни спортисти, БОК е вашето семейство и ви подкрепя, благодаря ви“, написа тя.

Още две специални награда бяха връчени и от една от най-големите медии за бойни спортове в България Boec.bg.Редакторът на сайта Борис Тонев, който е и главен коментатор на международните галавечери SENSHI, връчи призовете „Боец на годината“ при мъжете и жените. Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова взе наградата при дамите, а Едуард Алексанян пък си заслужи наградата при мъжете. През 2021 година Алексанян отбеляза четири големи успеха на ринга на SENSHI и стана Европейски шампион на WAKO PRO.

Коментари

Новини Варна