IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
10:15 | 24 декември 2021
Обновен: 07:13 | 15 май 2024

Япония също бойкотира олимпиадата в Пекин

САЩ, Австралия, Великобритания, Канада и Нова Зеландия също няма да участват в игрите

По материала работи: Слав Велев
Япония също бойкотира олимпиадата в Пекин

Властите в Япония няма да изпратят правителствена делегация на Зимните олимпийски игри догодина в Пекин. Това съобщи главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно на брифинг, съобщи "Ройтерс", предаде News.bg.

Но въпреки политическия бойкот, Токио няма да спира ръководителите на олимпийски комитети и спортистите.

Дипломатическият бойкот от страна на Съединените щати и други страни произтича от опасенията за човешките права в Китай, но Япония възприе по-мек тон по въпроса.

Премиерът Фумио Кишида е изправен пред нарастващ натиск в рамките на управляващата си Либерално-демократическа партия да заеме по-твърда позиция спрямо Китай.

Китай разкритикува остро страните за присъединяването към дипломатическия бойкот на Олимпийските игри, започнат от САЩ по-рано този месец. Австралия, Великобритания, Канада и Нова Зеландия се присъединиха, въпреки че спортисти от всички страни все пак ще присъстват.

Пекин беше подложен на критики за нарушения на правата на човека при отношението му към уйгурите и тибетците, потискането на движението за демокрация в Хонконг и заплахите срещу Тайван.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в четвъртък закон, насочен към предотвратяване на принудителния труд на уйгури в китайския Синдзян-Уйгурски автономен район.

Документът, който преди това бе одобрен от двете камари на Конгреса на САЩ, предвижда налагане на ограничения върху вноса на стоки от XUAR и санкции срещу лица и организации, които според американската страна са отговорни за "нарушения на правата на човека " в този регион на Китай.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин обаче обяви, че Южна Корея няма да бойкотира Зимните олимпийски игри.

Коментари

Новини Варна