IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Спорт
09:15 | 6 януари 2022
Обновен: 09:36 | 26 март 2024

Депортират NoVAX Джокович. Няма да може да играе на Australian Open

Отказаха му виза заради липсата на ваксина

По материала работи: Ставри Таргов
Депортират NoVAX Джокович. Няма да може да играе на Australian Open

Визата на Новак Джокович за влизане в Австралия официално е била отказана.

Световният №1 в тениса прекара около 9 часа на летище "Tullamarine" в Мелбърн, преди да чуе окончателното решение на местните власти.

Той трябва да отлети от страната в близките часове, като се твърди, че екипът му от адвокати вече е задействал процедури, с които да обжалва това решение на щата Виктория.

Драмата с Джокович започва в 23:30 местно време, когато той кацна с екипа си в Мелбърн, с надеждата да участва на Australian Open. Макар да не е ваксиниран, той получи "медицинско освобождаване" от организаторите. Нещо, което бе отказано на други около 25 поискали го тенисисти.

Позволението да участва в турнира обаче в никакъв случай не означаваше, че той има право да влезе в Австралия, специално в щата Виктория, където се намира град Мелбърн.

Според местните разпоредби, чужди граждани имат право да влизат само, ако са ваксинирани, или докажат медицинска причина, която ги освобождава от имунизация.

Новак Джокович очевидно не е успял да докаже подобно нещо, а и местните власти съобщиха, че също така е имало проблем и със самата заявка за виза, където човек от неговия екип е допуснал грешка при заявяването на точно определен вид разрешително за пребиваване в страната.

В продължение на около 9 часа се смята, че Джокович е бил държан изолиран в стая в летището, където достъп до него са имали само представители на местните гранични власти.

Австралийският министър председател написа по случая: "Визата на господин Джокович бе анулирана. Правилата са правила, особено, когато говорим за нашите собствени граници. Никой не е над тях".

Случаят се превърна в истинска драма, която целият свят следеше непрестанно, а мненията бяха доста разделени в двете посоки.

В крайна сметка на този етап около полунощ българско време и 9 сутринта местно, заповедта е, че Джокович трябва да напусне Австралия.

Не е ясно дали заявеното обжалване от адвокатите му ще даде резултат, и то в нужните срокове, за да може световният №1 да се завърне и да участва на започващия на 17 януари Australian Open.

Неговият баща Сърджан, който винаги се е славел като човек, който не си мери приказките особено, бе доста краен в своите коментари, като пред медиите той сподели:

 "В момента нямам идея какво се случва. Синът ми е затворник над пет часа.

Това е битка за свободата на света. Ако не го пуснат до половин час, ние ще излезем на улицата, това е битка за всички нас", пише corner.dir.bg.

 

Коментари

Новини Варна