IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
09:30 | 10 януари 2022
Обновен: 21:27 | 7 май 2024

Джокович печели, съдът призна визата му за Австралия

Сръбски емигранти изразиха бурно радостта си след решението

По материала работи: Ставри Таргов
Джокович печели, съдът призна визата му за Австралия

Федералният съд в Мелбърн отмени решението на министерството на вътрешните работи на Австралия да анулира визата на сръбския тенисист Новак Джокович. Решението взе съдия Антъни Кели, който разглежда делото по внесената жалба от адвокатския екип на световния №1 по отношение на отказания му достъп до страната и издадената заповед за депортиране.

Съдията също така нареди незабавно освобождаване на 34-годишния белградчанин от "Парк Хотел" в мелбърнското предградие Карлтън, където той бе настанен принудително миналия четвъртък. Кели постанови всички разноски да бъдат поети от вътрешния министър Карън Андрюс, която се задължава да предприеме "всички необходими стъпки за незабавно освобождаване на жалбопоподателя".

Според заповедта на съдия Кели паспортът и всички лични принадлежности на Джокович трябва да му бъдат върнати до 30 минути след постановяване на решението. Адвокатът на сърбина - Никълъс Ууд съобщи, че тенисистът и в момента е извън хотела, след като по-рано получи позволение да бъде заедно със своя юридически екип по време на онлайн изслушването.

Като основен мотив за решението си съдията посочи факта, че Джокович е имал право да отговори на известието за анулиране на визата до 8:30 ч. местно време в четвъртък, но заповедта е била издадена в 7:42 ч. "При повече налично време той е можел да се съветва с повече хора и да отговори по-добре на изискванията", прецени Кели, с което всички страни по делото се съгласиха.

Въпреки произнесеното решение на федералния съд в Мелбърн австралийският министър на имиграцията Алекс Хоук предупреди, че държавата може да се възползва от правото си отново да анулира визата на Джокович. Адвокатът, представляващ правителството - Кристофър Тран, заяви пред съда, че ще бъде обмислено дали Хоук да не приложи "личната си власт за отмяна".

Кели уважи това пояснение и добави, че ако подобен развой стане факт, Джокович няма да има право да посещава Австралия в следващите три години.

Съдията подчерта, че министърът трябва да го информира лично, преди да предприеме подобно действие, както и че това евентуално негово решение също ще може да бъде обжалвано.
 
УЛИЧНИ ТЪРЖЕСТВА В МЕЛБЪРН

Около 100 души, предимно сръбски емигранти в Австралия, се бяха събрали пред сградата на федералния съд в Мелбърн. При обявяването на решението на Антъни Кели тълпата избухна в радостни възгласи, а десетки ентусиазирани привърженици на Джокович се хванаха на хоро и започнаха да скандират "Ноле, Ноле, Ноле!".
 
Шофьорите на случайно преминаващи автомобили подкрепиха митинга със своите клаксони, а от прозорците на някои коли се развяваха и сръбски знамена.
 
Пред в. "Ди Ейдж" работещият в близост до съда Слободан Бенджо коментира, че решението на съда е върнало доверието му в австралийската съдебна система.

"Чувствам се страхотно, защото току-що осъзнах, че австралийската правна система функционира - тя е базирана на доказателства и на справедливост, а не се влияе от политиката. Всички хора тук са щастливи, защото се чувстват спокойно в такава държава", заяви Банджо, пише "Сега".

Коментари

Новини Варна