IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
13:15 | 21 февруари 2022
Обновен: 22:30 | 4 май 2024

Градски турнир "Танцът е любов, любовта е танц" се проведе във Варна (ГАЛЕРИЯ)

Морската столица за пореден път доказа, че е люлка за шампиони

По материала работи: Слав Велев
Градски турнир "Танцът е любов, любовта е танц" се проведе във Варна (ГАЛЕРИЯ)

Снимки: Авторът

"Танцът е любов, любовта е танц". Под това мото се проведе първият за тази година Градски турнир по спортни танци. Организаторите на танцовият маратон бяха Народно читалище "Христо Ботев", Клуб по спортни танци "Варна" с любезното съдействие на Община Варна - отдел "Младежки дейности и спорт".

В него се включиха над 100 соло  изпълнители момичета и момчета и над 40 танцови дуети от клубовете: КСТ "Денс молшън", КТ "Огледало", КСТ "Кристал", Танцов клуб "Черно море" и КСТ "Варна".

Варна за пореден път доказа, че наистина е люлка за шампиони!

Турнирът се проведе в концертната зала на НЧ "Христо Ботев", която беше празнично украсена и едва побра многолюдната публика от всички възможни възрасти. Конкурсната програма бе разделена в два модула - първа част - солови изпълнения на момичета и момчета / без партньори/ и втора част - танцови дуети в категорията "Деца", "Юноши"- мл. и старша възраст, "Младежи", "Аматьори" и за първи път - "ПРО АМ" - професионалисти с аматьори. След тържествения парад на участниците, танцовият маратон откри една от най-титулованите танцьорки в историята на България Франциска Йорданова - младша, която е не само десетократен национален шампион по стандарт и латиноамерикански танци, а с последният си партньор, поляка Томас Папкала са финалисти на Европейското първенство за професионалисти, полуфиналисти на Световното първенство за професионалисти и полуфиналисти на Блякпул в Англия. След 4 успешни сезона в шоубизнеса в Южна Корея и 20 години работа в меката на шоуто - Ню Йорк, Франциска се завърна със семейството си в родния град, стана секретар  на КСТ" Варна" и главен организатор на турнира "Танцът е любов, любовта е танц".

Тя сподели - "Много съм развълнувана, че след толкова години аз отново съм в залата, от където тръгнаха първите ми успешни стъпки на паркета. Много мои познати и приятели от танците ми повярваха и помогнаха за тази моя първа проява в родния ми град. Направихме украсата с любов. 

Отзоваха се 5 от 7-те клуба в морската  ни столица. И видно е, че Варна ще продължава да диктува модата в спортните танци. Всички танцуваха с любов.

А публиката беше великолепна. Затова на всички благодаря от сърце и съм убедена, че ще правим още подобни танцови маратони !"

В съдийският екип също имаше танцови звезди - Биляна Чакърова - шампионка на България по спортни танци, Мануел Манолов - вицешампион на България  и финалист от много наши и чуждестранни турнири и Тихомир Тончев - международен съдия. Технически секретар беше един от първите танцьори в историята на Варна - Веселин Ганев, а музикален диктатор - музикалния корифея на турнирите в България - Вихрен Бенев. Зад микрофона в ритъма на танцуващите сърца и емоциите на публиката беше и сеньор Кирил Аспарухов - първият шампион на България по стандарт за сеньори и един от първите, започнали с този спорт в далечната 1968 година - истински мохикан на танца.

Ето какво споделих два от отличените танцови дуети:

Иван Григоров - Зорница Иванова ,клас "Аматьори" от КСТ "Кристал" - "Ние сме студенти първи курс, но много добре осъзнаваме, че танците са част от нашите емоции. От нашето ежедневие.

Независимо, че имаме трудни сесии и изпити, намираме време и да танцуваме. Да участваме в състезания. Да си на паркета във вихъра на танца, е просто невероятно!"

Мартин Янчев - Галина Йорданова, клас "Про ам", той е треньор, тя - счетоводителка -  "Цифри, бумаги, сметки, ама подсъзнанието ми се отключи и независимо, че съм семейна, с нетърпение очаквам дните и часовете за репетиции. А на първия ми турнир усетих, че и публиката ме хареса, а това е много готино."

Всички клубове излъчиха първенци и в соловите  изпълнения, и в танцовите дуети. А на финала - всички танцуваха заедно джайф / последният от петте латиноамерикански танци/. Какво по-красиво доказателство, че танцът е любов, а любовта - танц!

Автор: Кирил Аспарухов

Коментари

Новини Варна