IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
12:30 | 25 февруари 2022
Обновен: 16:05 | 6 май 2024

В Бразилия ще има футболен клуб Черно море

Откриват паметника на Адмирала на 30 май

По материала работи: Слав Велев
В Бразилия ще има футболен клуб Черно море

Снимка: Фейсбук

Две важни новини съобщи един от най-поетичните и колоритни привърженици на Черно море Илко Петров в интерню за Дарик и dsport. Той разкри, че се предвижда бюст - паметникът на Никола Спасов - Адмирала е бъде официално открит на паметната дата 30-и май. Петров сподели също, че се работи по сериозен проект за създаването на футболен клуб Черно море и в Бразилия. Това е причината тук във Варна да е в момента бившият бразилски играч на Черно море Адемар, който заедно със сънародника си Ели Маркес, е в основната на проекта.

Ето какво каза Илко Петров:
 
Илко, ти си основен инициатор на кампанията за набиране на средства за изграждането на бюст - паметника на Никола Спасов. Готов ли е вече той и кога, и къде ще бъде поставен?

- Не се смятам за главен инициатор. Главният инициатор сме всички черноморци. Дори и тези, които не са привърженици на Черно море, но дадоха своя финансов пример за изграждането на паметника. Вече са му снети гипсовите отливки и предстои отливане. То ще бъде в рамките на около 60 дни. Мястото ще бъде между двата входа на гостуващата агитка и входа откъм страна на булевард "Приморски". Това е добра част, която ние ще озеленим и осветим. Ще има добър постамент. Целта ни е за великата за нас дата 30-и май да срежем лентата. Това е паметна дата, на която Черно море завоюва купата срещу Левски.    

Достатъчни ли бяха събраните средства за направата на паметника?

- Остават ни още около 1500 - 2000 лева, които ще са най-вероятно за постамента. Но това не ни притеснява, защото средствата бяха събрани от сърце. Никога няма да забравя как един пенсионер, отваряйки портфейла си, а урната беше близо до мен, извади две по 10, извади си 10-те лева и ги пусна. 12-13 годишно детенце си изважда стотинките и казва на другото до себе си "Давай, колкото имаш". То му отвръща "Имам само жълти стотинки", а другото казва "Няма значение". Всяка стотинка е важна. Това беше потресаващото.

Предвиждате ли да поканите официални гости, когато настъпи моментът за откриването на паметника?

- Официални гости...Красен Кралев, Георги Караманджуков, който не съм виждал на живо, но ми направи много приятно впечатление. Чрез Вальо Станчев изпрати 500 лева. Звънна ми преди това и каза "аз с бате Кольо бях много добър приятел. Това са мои средства, не средства от клуба". При първия удобен случай на този човек ще му стисна ръката. Приятно впечатление ми направи Кирил Десподов, който не е тренирал под ръководството на Никола Спасов, но също даде своя принос. Много са хората, които помогнаха - Миро Манолов и Танко Дяков от Щатите, президентът на БК Черно море Тича Георги Ганчев, Ultra Varna, Христо Христов, домакинът на Септември Георги Александров- Джони, ФК Олимпик, Марев Старс, ФК Тича...много са.

Имаш и още една идея-традиционен международен юношески турнир по футбол за купата на Адмирала. Може ли това наистина да се случи?

- Това, което заслужава Колето и искам аз, е турнирът наистина да бъде мащабен, голям, международен. Турнир с отбори, в които Никола е играл-Локомотив Сф, Черно море, Спартак, всички португалски отбори, всички отбори, на които е бил треньор - Брегалница Щип,  Черно море, Спартак Варна,Светкавица, Царско село, Монтана. Виждам как лятото Варна ще стане един мини център на европейския юношески футбол.

Един бивш бразилски футболист на Черно море Адемар е тук от повече от седмица. Разбирам, че е във Варна за да обсъди с ръководството един много интересен и амбициозен проект. Разкрий малко подробности около него...

- Идеята на Адемар и Ели Маркес е от няколко години.Маркес я е споделял с мен, коментирали сме и т.н. Идеята е към своя край. Тя е меко казано велика и неповторима. Отново сме първи. Защото Владислав е първият шампион на България, защото Черно море е първият отбор, победил Аякс... Сега Черно море ще бъде първият отбор, който ще има съименник в Бразилия.  В Ресифе в Бразилия ще има два отбора, две възрастови групи с името Черно море. Ако съдя по думите на Ели Маркес, ръководството няма нищо против. Едната възрастова група от бразилци ще бъде до 19 години, а другата до 25.

Вече виждам как се прокарва пътека от Бразилия към Варна и можем да гледаме млади кариоки на "Тича"....

- Много правилно виждаш. Или сме една кръвна група, или една зодия. Млади кариоки ще бъдат изпращани тук. Примерно на сезон двама, или трима, колкото прецени главният мениджър на отбора Илиан Илиев. После как ще се процедира, това са неща, които не са ми ясни, а и не ми е работа.

Дали това може да се случи още тази година, или малко по-напред във времето?

- Това може да се случи още след два месеца и половина, три.

Какво е усещането, атмосферата сред привържениците на Черно море - ще се окичи ли с отборът с бронзовите медали тази година? Какво е и твоето усещане?

- Ако не ни свирят като Кабаков -150 %. Моите уважения. Лудогорец са добър отбор и нямат нужда от такива подпирания като в 92-ата минута. Ако се свири 50:50 Черно море на 150% е бронзов медалист, а може и сребърен. 

Чуйте цялото интервю ТУК

Коментари

Новини Варна