IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
12:45 | 30 март 2022
Обновен: 23:52 | 25 април 2024

Има надежда за БГ футбола: Юношите се класираха за Евро`22

Тимът на Йордан Петков стигна финалите в Израел, благодарение на жълт картон по-малко

По материала работи: Слав Велев
Има надежда за БГ футбола: Юношите се класираха за Евро`22

U17/Снимка: БФС

Юношеските национали се радват след един от головете на Роберто Райчев срещу Ирландия по време на квалификацията в Португалия.

Една от малкото добри новини за футбола ни напоследък дойде от юношеския национален отбор (до 17 г.). Тимът на селекционера Йордан Петков успя да се класира за европейското първенство в Израел през май, предаде "Сега".

Юношите ни минаха през иглени уши, за да постигнат големия си успех. В последния си мач от Елитния квалификационен кръг в Португалия българският тим изпусна да победи Ирландия и завърши 2:2. Нападателят на "Славия" Роберто Райчев вкара два гола (13, 41) и даде аванс от 2:0, но след това допуснахме изравняване след попадения на ирландците в 59-ата и 75-ата мин.

Така България завърши на второ място в групата с актив от 4 точки. Домакинът Португалия зае първата позиция с пълен актив от 9 точки и се класира директно. Юношите ни обаче трябваше да изчакат развоя в останалите групи, за да видят дали имат достатъчно добри показатели. За наш късмет се случи точно така - оказахме се с равен баланс с тима на Люксембург (гледат се мачовете срещу първия и третия в групата) - 3 точки и голова разлика 2:2. Следващият показател бе жълтите картони. Тук нашите се оказаха с 6, а Люксембург със 7, при това седмият бе получен в 87-ата мин. при победата им с 2:0 над Англия.

И така този път спортният късмет бе на българска страна, а юношите ни си осигуриха второ класиране в историята на континентален шампионат (до 17 г.). Единственото ни участие до момента бе на Евро 2015 и то, защото страната ни бе домакин. Тогава не успяхме да прескочим груповата фаза и завършихме на последно място с едно равенство и две загуби.

"Брилянтното представяне на юношеските ни национали до 17 години е доказателство, че България продължава да ражда таланти, които могат да постигат големи успехи на международната сцена! Убеден съм, че подвигът на тези момчета, на треньорите им и на селекционера Йордан Петков, е просто първата от многото бъдещи славни стъпки за това поколение и пример за подражание за младите ни футболисти", коментира президентът на БФС Борислав Михайлов от Катар, където водеше делегацията на националния отбор за контролите с домакините и Хърватия.

Коментари

Новини Варна