IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Спорт
13:00 | 18 септември 2022
Обновен: 17:33 | 18 април 2024

България с исторически успех в Купа "Дейвис"

Националите надиграха с 3:0 ЮАР

По материала работи: Слав Велев
България с исторически успех в Купа "Дейвис"

Дъждът и прекъсването на мача не разконцентрираха Александър Лазаров и Александър Донски/Снимка: lap.bg

Тенисистите от нашата страна се класираха за плейофа за влизане в Световна група I на турнира по тенис - купа "Дейвис". Националите надиграха с 3:0 тима на Република Южна Африка. Ако отстранят още един съперник, ще преминат в по-горното ниво на световната тенис група.

Следващият съперник обаче ще бъде тим, който ще се стреми да запази мястото си в Световна група I. Мачовете ще се играят през март следващата година, а името на съперника ще стане ясно след жребий. Досега през новия век България никога не е играла в Световна група I на купа "Дейвис", а за последно бе с шанс да играе в толкова висока дивизия през 1988 година.

В решаващия мач на двойки българският тандем Александър Лазаров и Александър Донски надигра с 6:3, 7:6(6) Лейтън Кроне и Рейвън Клаасен. Двубоят започна в събота и бе прекъснат при 5:5 гейма във втория сет заради дъжд. Това обаче не наруши концентрацията на Лазаров и Донски, които и в днешния ден показаха много добра отборна игра и заслужено се поздравиха с успеха след 8:6 точки в тайбрека на втория сет.

"Беше много тегаво вчера с дъжда. Но днес продължихме с много високо ниво и се радвам, че спечелихме", заяви Лазаров след победата, цитиран от БНР.

"Тайбрекът беше изпълнен с много хубави моменти. Когато спечелим такъв мач, самочувствието ни се повишава. Взехме това, което е наше и което заслужихме. От 2019 година, когато загубихме от ЮАР, напреднах много, особено в играта на двойки и мисля да продължавам така", добави Донски.

Коментари

Новини Варна