IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
16:15 | 27 октомври 2022
Обновен: 22:07 | 1 май 2024

Варна става арена атрактивни автомобилни състезания

Първото рали е в "Св. Св. Константин и Елена" на 29 октомври

По материала работи: Слав Велев
Варна става арена атрактивни автомобилни състезания

Варна отново става арена автомобилни състезания в събота и неделя. Два кръга от Държавното първенство на автомобилното състезание Гимкхана ще се проведат във Варна през уикенда. Първото състезание е на "Св. Св. Константин и Елена" на 29 октомври. Това ще бъде трети кръг от националния шампионат. Могат да участват и любители, и професионалисти. Автомобилите трябва да са минали технически преглед. Броят на участниците в това състезание е неограничен. Стартът е в 11:00 часа, а финалът в 17:00. Състезанието ще бъде на затворено трасе с определени препятствия за време. Ще има 3 основни манша. Ще има доста изненади и за публиката.

На следващия ден предстои четвъртият кръг пред Катедралата във Варна. До участие в него ще бъдат допуснати само 30 състезатели. Стартът е отново в 11:00 часа, а състезанието приключва в 14:00. След края му ще бъде излъчен и шампионът, тъй като в неделя е последният кръг от държавното първенство.

Какво представлява ГИМКХАНА?

ГИМКХАНА е първенство за мъже и жени и е валидно за Държавно първенство, записано в Спортния календар на БФАС (Българска Федерация по Автомобилен Спорт) за съответната година. Провежда се в съответствие с Международния спортен кодекс на ФИА, Наредбата за организиране и провеждане на автомобилни състезания за съответната година на БФАС.

ГИМКХАНА се провежда на предварително ограден и ограничен за достъп терен, в рамките на който се преминават различни елементи представляващи изпитания за класиране. Настилката на трасето може да бъде асфалтова или макадамова, като по преценка на организатора и съблюдавайки сигурността на състезатели, официални лица и публика, могат да бъдат включени пясъчни и/или водни препятствия.

ГИМКХАНА представлява преминаване през това трасе, като целта е преодоляване на всички елементи от трасето за най-кратко време и без допускане на нарушения водещи до натрупване на наказания под формата на наказателни секунди. 

Коментари

Новини Варна