IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
10:40 | 20 ноември 2022
Обновен: 12:41 | 23 април 2024

Nike спечели битката за спортни екипи на Световното в Катар

13 от 32-те участващи държави ще играят с фланелки, осигурени от американския гигант

По материала работи: Слав Велев
Nike спечели битката за спортни екипи на Световното в Катар

Снимка: Bloomberg LP

Когато Световната купа по футбол започне в Катар този уикенд, 13 от 32-те участващи държави ще играят с фланелки, осигурени от Nike Inc. - най-много от всички спонсори на спортни облекла в тазгодишния турнир.

Тази година базираната в Германия компания Adidas AG ще облече само седем държави. Това е едва третият път, в който базираната в Орегон Nike изпреварва Adidas, и най-голямата разлика, която Nike някога е имала пред дългогодишния си съперник, пише Bloomberg.

Страните с договори с Nike включват страната домакин и САЩ, както и силни отбори като Бразилия, Англия и Франция. Популярността на Nike е за сметка на Adidas, който в пика на своята доминация е екипирал почти две трети от отборите на Световното първенство по футбол през 1990 г. в Италия.

Сделките за лицензиране на комплекти са от съществено значение за компаниите за спортни облекла в стремежа им да заемат част от световния пазар на лицензирани спортни стоки, който възлиза на 30 милиарда долара. В продължение на десетилетия Adidas беше основното име на екипите за Световната купа. Компанията спонсорира девет от 16-те отбора на Световното първенство по футбол в Германия през 1974 г. и продължи да доминира доскоро. Nike - сравнително късно навлязла в спонсорството на футболни екипи - за пръв път се включи в битката за Световната купа през 1998 г., когато спонсорира пет отбора, състезаващи се във Франция, и непрекъснато увеличава пазарния си дял.

Говорител на Adidas обаче заяви, че компанията им се възползва от престижа на отборите, които играят с фланелки с три райета.

"Не става въпрос само за количество, но и за качество", каза Щефан Пурше, говорител на Adidas. "Ние екипираме четири отбора сред основните фаворити за титлата: Аржентина, Испания, Белгия и Германия."

Шест от седемте нации, играещи с екипи на Adidas, са класирани сред 20-те най-добри отбора в света, според класациите, създадени от FIFA. Nike също спонсорира отбори с най-висок ранг - седем нации, които екипира, са сред 20-те най-добри - но е обвързана и с отбори с по-нисък ранг като Катар и Саудитска Арабия, които се нареждат сред най-лошите отбори, състезаващи се тази година. Nike обаче има едно голямо предимство - Бразилия, която е спечелила най-много титли от Световната купа и е сочена от социолозите за фаворит да спечели отново тази година.

Коментари

Новини Варна