IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
08:45 | 14 декември 2022
Обновен: 04:54 | 23 април 2024

Меси пише история: Аржентина e на финал

Франция и Мароко спорят за световната купа от 21 ч. днес

По материала работи: Слав Велев
Меси пише история: Аржентина e на финал

Снимка: GettyImages

Лионел Меси счупи редица рекорди и заведе Аржентина на финал на световното първенство за втори път в кариерата си. Капитанът на Гаучосите вкара първия един и асистира за още един гол при победата с 3:0 над Хърватия на полуфинала. Така Албиселесте е спечелил всеки от шестте полуфинала на световни първенства, на които е участвал. На финала в неделя Аржентина ще спори с победителя от срещата между Франция и Мароко, която е от 21 часа днес.

Лионел Меси изравни рекорда по мачове на световни финали само със стъпването на терена. Той изигра 25-ия си мач на мондиал и изравни Лотар Матеус. С попадението си от дузпа в 34-ата минута капитана на тима стана най-резултатния аржентинец на световни първенства. Това бе 11-ото му попадение на мондиал и изпревари легендата Габриел Батистута, който има 10. Освен попаденията то има и 8 асистенции на световни, което го нареди до легенди като Миросалв Клозе, Роналд и  Герд Мюлер, които са участвали в 19 попадения на световно.

След изчаквателни първи 20-ина минути, Аржентина получи дузпа в 34-ата минута. Хулиан Алварес бе изведен сам срещу вратаря с дълго подаване и бутна топката покрай Ливакович. Стражът на Хърватия се сблъска с него, а защитниците стигнаха до топката пред голлинията и изчистиха. Реферът Даниеле Орсато обаче отсъди дузпа и показа жълт картон на Ливакович.

Лионел Меси бе безпощаден от бялата точка и заби топката под гредата. Пети негов гол на Мондиал 2022 и той се изравни с Килиан Мбапе като най-резултатни играчи на първенството.

Само пет минути след това Хулиан Алварес нанесе втория и съкрушителен удар. Той пое топката от своята половина и през центъра на терена спринтира към вратата. Защитниците на Хърватия го настигнаха в наказателното поле и след серия от рикошети топката се върна в Алварес, който от границата на вратарското поле я заби във вратата. Трети негов гол на първенството в Катар.

След почивката хърватите опитаха да променят нещата, но така и не създаваха голови положения Геният на Меси и Хулиан Алварес решиха всичко с третия гол. Капитанът на Аржентина се разходи из наказателното поле, направи смешен Йошко Гвардиол на аутлинията и поднесе топката на Алварес за крайното 3:0.

Нападателят на Манчестър Сити е вкарал в 6 от седемте мача, които е започнал титуляр за Аржентина.

В края на мача Лионел Скалони пусна в игра хора като Паоло Дибала и Анхел Кореа, за да запишат и те минути на първенството.

Хърватия ще се бори за третото място със загубилия другия полуфинал. Срещата е в събота.

Коментари

Новини Варна