IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
16:15 | 5 април 2023
Обновен: 12:18 | 29 април 2024

Александър Чеферин е новият-стар президент на УЕФА

Словенецът бе единственият кандидат за поста

По материала работи: Слав Велев
Александър Чеферин е новият-стар президент на УЕФА

Александър Чеферин/Снимка: Туитър

Александър Чеферин бе преизбран за президент на УЕФА и ще оглавява централата до 2027 г. Словенецът получи нов мандат от конгреса на УЕФА в Лисабон. Чеферин печели изборите за президент за трети пореден път, като и бе единствен кандидат за поста.

"Никога не трябва да забравяме колко красив е футболът, как предизвиква емоциите ни, как държи стотици милиони хора на ръба на седалките, как определя кои сме ние”, заяви Чеферин по време на конгреса.

Той е начело на Европейската футболна централа от септември 2016 година. Вторият му мандат бе белязан от борбата срещу създаването на Суперлигата и изключването на Русия от международни състезания заради войната в Украйна.

Изборът му за президент на УЕФА автоматически го прави и вицепрезидент на Световната федерация по футбол (ФИФА) .

"Това наистина означава много за мен! Да бъда президент на УЕФА е огромна чест, но също така и огромна отговорност", заяви Чеферин.

За словенския адвокат този мандат ще бъде последен, тъй като според Устава на УЕФА никой вече няма право да ръководи европейския футбол повече от три изборни периода или 12 години. За Чеферин максимумът ще бъде 11 години – до 2027-а година, тъй като неговият първи е непълен за три години.

Коментари

Новини Варна