IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
09:20 | 18 юни 2023
Обновен: 07:58 | 13 май 2024

Националите ни не успяха да победят 10 от Литва

Мачът завърши 1:1

По материала работи: Ставри Таргов
Националите ни не успяха да победят 10 от Литва

Националният отбор на България по футбол продължава да е без победа в квалификациите за Евро 2024, след като не успя да победи като гост Литва – 1:1.

От 17-ата минута на мача "Лъвовете" играха с човек повече на терена, но за това време успяха да вкарат само един гол, дело на Марин Петков. И той беше изравнителен, след като малко преди изгонването на Юстас Ласицкас, Гвидас Гинейтис беше извел домакините напред.

Хората на Младен Кръстаич създадоха твърде малко в предни позиции, особено след почивката и логично не стигнаха до победата.

В класирането България има само 1 точка след първите 3 кръга, балтийците също спечелиха първи пункт в актива си, но от две срещи. На 20 юни "Лъвовете" приемат Сърбия в Разград.

Младен Кръстаич заложи на двама дебютанти сред титулярите – Иван Дюлгеров и Патрик-Габриел Галчев. Алекс Петков за първи път излезе титуляр с националната фланелка, до него в защита действаха Валентин Антов и Илия Груев. Голмайсторът на изминалия сезон у нас Ивайло Чочев очаквано стартира титуляр.

България се нуждаеше от задължителна победа в Каунас, за да запази минимални шансове за класиране на Евро 20204, след като през март загуби от Черна гора (0:1) и Унгария (0:3). Но успех днес, както и сензационна победа над Сърбия, може да ни вдъхне малка надежда.

Но нещата не започнаха по план. Домакините тръгнаха мощно още от първия съдийски сигнал и създадоха няколко суматохи пред Иван Дюлгеров. Едната дойде след грешка именно на дебютиращия вратар. Той не изчисти хубаво и подари топката на съперник, последва контра, но нашата защита се справи.

Натискът на Литва все пак даде резултат. След четвърт час игра Гвидас Гинейтис беше оставен непокрит в наказателното поле при изпълнение на корнер, засече от движение и матира Дюлгеров за 1:0!

След шока от гола "Лъвовете" се окопитиха и Ивайло Чочев с пас с глава изведе Кирил Десподов. Асът на Лудогорец надбяга Юстас Ласицкас, излезе сам срещу вратаря и защитникът на балтийците го фаулира. Логично, главният съдия Якуб Сундберг (Дания) показа директен червен картон на Ласицкас и след този момент развоят на двубоя се промени.

България натисна, най-вече чрез Десподов. В средата на полувремето той финтира двама противници, но ударът му не попадна в целта. После негово изпълнение беше блокирано, а в 27-ата минута резултатът беше изравнен.

Станислав Шопов подаде към Марин Петков, който нанесе страховит шут от дистанция, точно в долния десен ъгъл, с което не остави шансове на вратаря Едвинас Гертмонас за 1:1!

После стражът с фамозно спасяване изби изстрел на Десподов, който дойде след самостоятелен рейд на капитана ни. До края на полувремето звездата на Лудогорец създаде още няколко голови възможности, които не оползотвори, а Спас Делев не успя да преодолее Гертмонас от малък ъгъл.

На почивката Младен Кръстаич направи двойна смяна. Иван Йорданов и Никола Илиев смениха съответно Шопов и Делев. В 58-ата минута Чочев центрира и Десподов засече с глава, но в аут.

Това беше и единственото що-годе интересно положение за второто полувреме до 68-ата минута. Тогава Гвидас Гинейтис отправи хубав удар от фаул, който излезе в аут. Малко след това Чочев получи топката на отлична позиция, но се забави с овладяването и изстрелът му беше блокиран.

В 81-ата минута Никола Илиев засече от движение, но в аут. След това шут на Чочев беше блокиран, а в 89-ата минута вратарят изби негов удар в долния ъгъл. До края България натискаше, но така и не стигна до втори гол и мачът завърши 1:1.

Литва - България 1:1

Голмайстори: 1:0 Гвидас Гинейтис (15), 1:1 Марин Петков (27)

Литва: 12. Едвинас Гертмонас, 13. Юстас Ласицкас, 20. Рокас Лекиатас, 4. Едвинас Гирдвайнис, 3. Маркас Бенета (79-Тутишкинас), 22. Модестас Воробйовас, 18. Овидиус Вебискас (46-Упстас), 11. Дейвидас Шешплаукис (21-Ширвюс), 15. Гвидас Гинейтис, 23. Елигиус Яанкаускас (79-Сиргедас), 10. Федор Черни (37-Паулаускас)
Селекционер: Едгарас Янкаускас

България: 12. Иван Дюлгеров, 2. Патрик-Габриел Галчев (82-Й. Стоянов), 23. Валентин Антов, 5. Алекс Петков, 4. Илия Груев, 19. Мартин Минчев (63-И. Стефанов), 7. Станислав Шопов (46-И. Йорданов), 18. Ивайло Чочев, 22. Марин Петков, 11. Кирил Десподов (74-Г. Русев), 9. Спас Делев (46-Н. Илиев)
Селекционер: Младен Кръстаич

Съдия: Якуб Сундберг (Дания)

Жълти картони: Паулаускас, Гинейтис (Литва); Русев (България)

Червен картон: Ласицкас 17' (Литва)

Gol.bg

Коментари

Новини Варна