IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
09:40 | 2 юли 2023
Обновен: 15:37 | 28 април 2024

Решено: Везенков ще играе в НБА

Той е четвъртият българин докоснал се до "Лигата на извънземните"

По материала работи: Слав Велев
Решено: Везенков ще играе в НБА

За четвърти път в историята на баскетбола българин ще играе в НБА. Алексадър Везенков е приел предложението на Сакраменто Кингс. Договорът му гарантира 20 милиона долара през следващите три години. Новината разкри американския спортен журналист от ESPN Адриан Войнаровски, цитиран от бТВ

Саша прекара последните 5 сезона в Олимпиакос, като беше избран за MVP в последното издание на Евролигата. А през последните два сезона попадна в идеалната петица на най-силната надпревара на Стария континент.

Преди Везенков трима българи вече се докоснаха до НБА. През 1985 г. Георги Глушков облече екипа на Финикс и отвори вратите към Лигата за играчите от Източна Европа. През 2003 г. пък Бойко Младенов тренира със Сакраменто, а Тодор Стойков игра в предсезонните контроли на Кливланд рамо до рамо с новобранеца Леброн Джеймс.

Най-реномираният инсайдър в лигата Адриан Войнаровски от ESPN съобщи, че българинът е приел офертата на Сакраменто Кингс. Тя е на стойност 20 милиона долара и е за три сезона. Войнаровски се позовава на агентите Марк Бартелщайн, Джордж Русакис и Ник Лоцос, които са сключили сделката.

Везенков, който в началото на август ще навърши 28 години, напуска гръцкия гранд Олимпиакос след пет сезона. В последния от тях той бе определен за "Най-полезен играч" в Евролигата, като бе с основна заслуга за това тимът от Пирея да завърши като първенец в редовния сезон и да достигне до финала в турнира.

Българският национал, който е играл още за отборите на Арис Солун и Барселона, стана двукратен шампион на Гърция с Олимпиакос и три пъти е определян за "Най-полезен играч" в първенството на южната ни съседка. През миналия сезон той стана и реализатор номер 1 в Евролигата с показатели от 17,6 точки средно на мач.

В Сакраменто Везенков ще си партнира в подкошието с литовския център Домантас Сабонис, а звездата на тима е гардът Де'Аарън Фокс. 27-годишният Сабонис и 25-годишният Фокс бяха избрани за участие в "Мача на звездите" през февруари тази година и спомогнаха за това Сакраменто да завърши на трето в редовния сезон в Западната конференция на НБА. В плейофите обаче "кралете" отстъпиха с 3:4 победи в първия кръг на Голдън Стейт Уориърс.

Преди Везенков в НБА е играл само още един българин. Това е настоящият президент на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Той играе за Финикс Сънс в периода 1985-1986 година, с което става първият източноевропеец в "Лигата на извънземните".

Коментари

Новини Варна