IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Спорт
12:02 | 4 април 2014
Обновен: 08:10 | 26 април 2024

Добри новини за Шумахер

Добри новини за Шумахер

По материала работи: Златина Добрева
Добри новини за Шумахер

Седемкратният световен шампион във Формула 1 - германецът Михаел Шумахер, който беше поставен в изкуствена кома след тежка черепно-мозъчна травма, "показва моменти на съзнание и пробуждане". Това каза неговият мениджър Сабине Кем, цитирана от германските медии.
„В състоянието на Шумахер има прогрес – се казва в съобщение на Сабине Кем. - Той дава признаци на пробуждане и съзнание. Заедно със служителите от болницата в Гренобъл ние продължаваме борбата за неговия живот и запазваме увереността си в благополучния изход“.
Шумахер вече диша самостоятелно, без апарат за изкуствена вентилация на белите дробове, а реакциите му показват, че той възприема информацията, посочва ИТАР-ТАСС.
По данни на пресата приятели и роднини на Шумахер не се отделят от леглото му и постоянно му говорят. Редовно го посещават и президентът на Международната автомобилна федерация Жан Тод и Рос Браун, бивш технически директор на екипа на Ферари, с когото в продължение на десетилетие Шумахер постигаше своите победи, пише dnes.bg.
Шумахер получи тежка черепно-мозъчна травма на 29 декември 2013 г. Той претърпя две операции в болницата в Гренобъл и от 94 дни е в изкуствена кома, от която по данни на пресата са започнали да го извеждат в края на януари.
Според прогнозите на медиците, ако Шумахер остане жив, последиците от мозъчните увреждания може да останат до края на живота му. Откакто пилотът е в кома, той е отслабнал много и от 75 кг сега тежи 55 кг.
По-рано Сабине Кем опроверга информацията, че съпругата на Шумахер се кани да го премести в дома им в Швейцария. Според печата Корина Шумахер строи за 10 млн. британски лири специално оборудван медицински пункт за съпруга си в дома им на брега на Женевското езеро. Някои издания предположиха, че тази стъпка е свързана със загуба на надеждите, че Шумахер ще оздравее.
„Слуховете, че Корина Шумахер се готви да премести „безнадеждния“ си съпруг в техния дом, са абсолютно безпочвени“, каза Кем.
Вероятността знаменитият пилот от Формула 1 да излезе от комата без сериозни последици е много малка. За това писа бившият главен лекар на Формула 1 Гари Хартстейн в блога си.
„Колкото повече време минава, толкова по-малки стават шансовете Михаел да излезе от комата в пълноценно състояние – посочи Хартстейн. - Колкото по-дълго той остава във вегетативно състояние, толкова по-голяма е вероятността да настъпят тежки последици. А срокът на живот на пациенти в подобно състояние е от няколко месеца до няколко години“.
Мнението си изказа и лекарят на Шумахер – професор Жан-Франсоа Пайен, завеждащ реанимацията в болницата в Гренобъл. Той заяви, че пациенти с подобни увреждания на главния мозък имат 40-45% шанс да оздравеят. Лекарят обаче подчерта, че това е само статистика, а самият той смята, че легендарният спортист ще успее да се възстанови след сериозната травма.

Коментари

Новини Варна