IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
09:54 | 9 март 2014
Обновен: 17:05 | 17 април 2024

Варненци са двамата ни параолимпийци в Сочи

Варненци са двамата ни параолимпийци в Сочи

По материала работи: Борис Проданов
Варненци са двамата ни параолимпийци в Сочи

Само двама български спортисти участват в XI зимни параолимпийски игри в Сочи. Церемонията по откриването се състоя на стадион "Фишт", където България дефилира с 8-членна делегация. Спортистите са двама възпитаници на училището за деца с нарушено зрение “Проф. д-р Иван Шишманов” във Варна – Желяз Колев и Светослав Георгиев. Състезанията за спортисти с двигателни, сетивни и интелектуални увреждания ще продължат до 16 март в Русия. Предвидени са надпревари в ски алпийски дисциплини, биатлон, крос кънтри, хокей на лед и кърлинг. Желяз Колев и Светослав Георгиев ще участват в ски бягането на 1, 2 и 10 км, като по регламент по трасето с тях ще се движат двама придружители - Иван Бирников и Искрен Паланков. В групата е още 1 треньор, лекар, аташе и ръководител мисия. Около 575 спортисти с двигателни, сетивни и интелектуални увреждания ще се състезават до 16 март за 72 комплекта медали в 5 спорта - ски алпийски дисциплини, биатлон, ски бягане, пързаляне с шейни, хокей на лед, сноуборд и кърлинг в инвалидни колички.
По предварителни заявки 26-годишният Георгиев трябва да стартира във всички дисциплини на ски бягането за хора с нарушено зрение - спринт на 1 км (12 март) и състезания на 20 км (10 март) и 10 км (16 март). 17-годишният Колев пък е записан само за първата и последната надпревара.
Преди 4 г. на параолимпиадата във Ванкувър българското участие също бе ограничено единствено в ски бягането, но тогава ни представяха 3-ма състезатели - Александър Стоянов, Ивайло Вътов и Йоана Ерменкова.

Коментари

Новини Варна