IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
10:58 | 7 март 2014
Обновен: 00:07 | 25 април 2024

Откриват Параолимпийските игри в Сочи

Откриват Параолимпийските игри в Сочи

По материала работи: Златина Добрева
Откриват Параолимпийските игри в Сочи

Днес се откриват Параолимпийските игри в Сочи, които се провеждат за единадесети път. Отбори от 46 държави ще мерят сили по пистите и залите на черноморския курорт, въпреки напрегнатата ситуация в района на Крим. В спортното събитие участие ще вземат и двама български спортисти - ски бегачите с увредено зрение Светослав Георгиев и Желяз Колев.
Руският президент Владимир Путин заяви, че задължително ще посети откриването на игрите.
„Разбира се, ще отида на откриването. Ски-бягането е много интересно. Нали знаете, как се състезават параолимпийските скиори – това е някаква фантастика, просто цирково изкуство. Ще проследя цялата параолимпиада по телевизията,” заяви Путин.
Възникналото напрежение между Русия и Украйна заради политически претенции върху Кримския полуостров  събуди притеснение у някои държави за сигурността на своите параолимпийци. От Норвегия обявиха вчера, че обмислят дори да отзоват своите състезатели от Сочи. По-рано през седмицата САЩ разпространиха съобщение, че Белият дом е отменил планираната президентска делегация в Сочи. В нея трябваше да бъдат включени ветеранката от войната в Ирак Тами Дъкуърт, Кати Мартинес и трикратната медалистка от параолимпийски игри Сандра Дукат, но по нареждане на президента Барак Обама те няма да пътуват за Русия.
Единадесетте Параолимпийски зимни игри ще се проведат в Сочи от 7 до 16 март. Откриването ще бъде на стадион „Фишт”.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна