IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Спорт
12:25 | 20 февруари 2014
Обновен: 08:29 | 26 април 2024

Варна приема състезание по рали-спринт през април

Варна приема състезание по рали-спринт през април

По материала работи: Борис Проданов
Варна приема състезание по рали-спринт през април

Новият сезон в автомобилните дисциплини в България ще бъде открит тази събота и неделя с мини рали край Самоков. За разлика от западноевропейските страни, в които рали спринтът е колкото популярна, толкова и икономична дисциплина, в България този шампионат се въвежда за първи път, а откритото състезание на трасето Бели Искър (3,9 км, кара се шест пъти) ще бъде пробата какъв ще е интереса за следващите 3 официални състезания - Варна (27 април), Видин (19 октомври) и Твърдица (9 ноември). Освен експеримент със спринта над Боровец, националната федерация разчиташе, че през февруари ще успее да организира и за първи път в историята на този спорт рали, което се кара върху сняг. Пролетните температури обаче засега правят втората част от опита невъзможна. Скоростният етап е един, като от края на Бели Искър към Ястребец трите етапа се казват "Бели Искър", а трите преминавания в обратна посока са наречени "Боровец".

Трасето над Нови Искър е познато от многобройните тестове преди рали България и кръговете от скоростния планински шампионат. Двама от шампионите за 2013 г. ще се пуснат в рали спринт Самоков: сливналията Георги Василев („Форд Сиера”) и Михаил Симеонов („Опел Корса”), а след почти 11-годишно отсъствие от ралитата, в колоната ще бъде и Николай Златков („Субару Импреза”), шампион в планинските надпревари от 2011 г., който в последните години залага на скоростните състезания.

Иначе рали-спринтът край Варна на 27 април ще бъде домакинстван от АСК „Булбет”. Клубът на най-добрия ни рали-пилот Тодор Славов надали ще има проблеми с организацията. Състезателните километри на рали спринт шампионата ще бъдат миниум 30 км и максимум 50 км. Сервизният парк ще бъде локализиран само на едно място.

Коментари

Новини Варна