IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
09:38 | 11 февруари 2014
Обновен: 15:48 | 12 април 2024

Спартаклии виждат шанс да пробият в евротурнирите

Спартаклии виждат шанс да пробият в евротурнирите

По материала работи: Златина Добрева
Спартаклии разчитат на публиката в неделя

Хандбалният „Спартак” (Вн) са настроени за тежък двубой неделя срещу финландския „Кокс”. На 16 февруари в 16 ч. в зала „Конгресна” в ДКС е първият осминафинален мач за „Чалъндж къп”, а срещата реванш е в Хелзинки на 22-и февруари.
На пресконференцията за първия двубой впечатленията си споделиха президентът на клуба Росен Добрев, треньорът Пенко Златев и състезателят Йордан Димитров.
Клубният бос смята, че тимът е добре подготвен и се надява на победа, както и на солидна подкрепа от страна на феновете.
„Останаха малко дни – коментира Росен Добрев. – Стараем се да направим организацията ни за домакинството на високо европейско ниво. Очаква ни тежка битка. Важно е да победим и да растем. Мисля, че ще сме подготвени добре. Разчитам на солидна подкрепа от варненските фенове. Благодаря на фенклуба на „Спартак” за това, което са направили в социалните мрежи като видеоклипове за предстоящия мач. Нашият състав има нужда от тази подкрепа. Отразява се благоприятно върху играта ни. Агитката ни е подготвила специална хореография.”
Съдиите в първия мач са гърци, делегатът е румънец.
Финландците са със 7 чужденци и бюджет около 4 пъти по-голям от този на „Спартак”.
Пенко Златев е убеден, че водещото в момента в отбора му е желанието за победа, а не страхът от загуба. Той се надява възстановяващите се доскоро Балчев и Начев да са на 100% готови за мача в неделя.
„Наблюдавах мачовете на „Кокс” с италианския отбор миналия кръг. Много добре физически са подготвени. Имат по-мощни и класни състезатели. Но и те си имат своите слабости. Стремят се да играят европейски хандбал с много скорост и мощ. Тук им отстъпваме, най-вече поради липса на бази и средства на подготовка на такова високо ниво. Мотивирани сме, въпреки грипните заболявания, контузиите на двама основни играчи, да се представим добре. Ще бъде много голям успех за нас, ако спечелим поне мача тук. Това не значи, че няма да се борим и да отстраним финландците, но това е една мечта, защото тогава влизаме в първите 8 на отбора на Европа. Бранимир Балчев тренира вече на 80%. Срещу „Локомотив” ще играе в контролата. Ще го използвам повече време, за да го изпробвам дали е готов. Ако той е готов, както и Начев, шансовете ни за победа скачат много. Нямаме притеснения от психологическа гледна точка. Достигането ни до този етап даде самочувствие на отбора ни. И да загубим, ще сме с високо вдигната глава. Водещото е желанието за победа, а не страхът от загубата. Финландският хандбал го нареждам на 15-о до 20-о място в Европа”, каза Пенко Златев.
Йордан Димитров е оптимист за изхода на първия мач: „Можем само да спечелим, няма какво да губим. Ако сме в топ форма, няма да имаме проблеми да изиграем един невероятен мач в неделя.”
Реваншът е на 22 февруари в 15 или 15,30 ч. в Хелзинки. Варненци първо ще изиграят в София на 20 февруари отложения си мач за Купата на България с „Железничар”, а на следващия ден отлитат в посока Финландия.
А най-хубавото е, че на база класиране в европейската ранглиста, „Спартак” има шанс догодина да играе в Шампионската лига.

Коментари

Новини Варна