IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
12:53 | 23 юли 2014
Обновен: 22:13 | 18 май 2024

Варненец пое националите по плуване на Саудитска Арабия

Варненец пое националите по плуване на Саудитска Арабия

По материала работи: Борис Проданов
Варненец пое националите по плуване на Саудитска Арабия

Бившият варненски национал и многократен шампион по плуване Валентин Милков вече има ново амплоа. Той е в Саудитска Арабия, където ще започне работа като треньор на представителния тим на олимпийските надежди на азиатската държава. Той получи предложения и отлично посрещане в град Дамам – столицата на Източната провинция. Там всички отбори на кралството са събрани на лагер. От Христо Милков – бащата на Вальо, разбрахме, че посрещането е било перфектно, както и настаняването.
Интересното е, че до контракт се е стигнало, след като плувкиня от Саудитска Арабия е изявила желание да намери треньор, който да й помогне да счупи световния рекорд по преплуване на Ламанша. В друг саудитски град – Джеда, от известно време работи Вили – съпругата на Валентин Милков.
Припомняме, че преди 2 г. той стана и световен рекордьор - на 25 февруари, само 3 дни преди да навърши 33 г. Университетският клуб по плуване в Манчестър организира състезание, наречено Quest for the Crest/”В търсене на славата”, на което Милков като част от смесената щафета 100х100 подобри световния рекорд. В тази щафета участват 100 души, четирима от които българи: Валентин Милков, Иван Прамов, Михаил Георгиев и Огнян Дучев. Варненецът има над 100 републикански титли. Той е златен и сребърен медалист US Open в Ню Йорк, което смята за свое най-голямо постижение. Носител е на олимпийска квота за Сидни 2000. Достига финалите на световните първенства в Загреб (Хърватия) през 1999 г. и Атина през 2000 г. Златен, сребърен медалист от 6 балкански първенства, участник в 5 европейски шампионата. Класира се на финалите на Олимпийските дни в Холандия през 1993 г.
Борис Проданов

Коментари

Новини Варна