IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
13:08 | 23 юли 2014
Обновен: 22:13 | 18 май 2024

Минко Шишков: Шахът е “война“ между 2 интелекта

Минко Шишков: Шахът е “война“ между 2 интелекта

По материала работи: Борис Проданов
Минко Шишков: Шахът е “война“ между 2 интелекта

МИНКО ШИШКОВ (ВЛЯВО) НА СВЕТОВНИТЕ работнически игри на CSIT във Финландия, където спечели титлата за №1 на планетата. Срещу него е Ристо Туомен.

ПО ВРЕМЕ НА НАГРАЖДАВАНЕТО за златото в мондиала. Лично председателят на общинския съвет на града домакин връчи отличието на Минко Шишков.

В ЗАЛАТА НА КЛУБ “Веселин Топалов” в Двореца на културата и спорта по време на тренировка.

ДИРЕКТОРЪТ НА ОБЩИНСКАТА ДИРЕКЦИЯ Лилия Христова и зам.-кметът Пейчо Пейчев (вдясно) наградиха Минко Шишков и шефа на клуб “Веселин Топалов” Борис Христов за №1 в анкетата за спортист на месеца.


Минко Шишков е на 43 г., от Варна, майстор на спорта по шах. През юни т.г. стана първенец на планетата в световните работнически игри на CSIT, за което беше награден в община Варна за спортист №1 на месеца. Треньор в шахматен клуб “Веселин Топалов” (Варна) със сертификат от FIDE (Световната федерация). Иначе висшето му образование е юридическо, а средното завършва в Математическата гимназия “Проф. д-р Петър Берон”.
- Г-н Шишков, в последните дни имате доста поводи за радост. Станахте спортист на Варна за юни, взехте и световна титла на работническите игри, как се чувствате в момента?
- Не бих казал, че се чувствам по-особено. Не се чувствам различен. Приел съм, че това са факти от моето спортно израстване в играта и в кариерата ми. Доволен съм, че титлата от Финландия бе оценена от приятели и близки. Получих много поздравления от колеги, от деца, с които тренираме заедно, от фенове. Като цяло усещането е приятно.
- Кой бе най-трудният съперник на световните игри?
- Във Финландия играх 5 партии, най-сериозният ми съперник като играч, като конкуренция бе представителят на домакините Ристо Туомен, който бе с първо ЕЛО на игрите. Той оказа сериозна съпротива и като цяло бе трудно да се преборя с него. Играх с белите фигури, разиграхме класическо английско начало, в крайна сметка стигнахме до закономерно реми, когато вече се бяха изчерпали всички възможности за друго развитие на партията.
- Имате много години зад гърба си в шахмата, броите ли изиграните партии и турнирните победи?
- Да, вярно е, много години вече съм в шахмата, може би повече от 30. Започнах още като дете, тогава времето бе по-различно, нямахме много условия за тренировки. Тогава повече се самообучавахме, учехме се от големите “чичковци“ в шаха. Е, мога да кажа, че сме понаучили нещо. Що се отнася до изиграни партии и спечелени турнири, честно казано, не водя такава статистика. Имам много награди от наши и международни турнири, смело мога да кажа, че съм в елита на варненския шах.
- Повече от 30 години в шаха и тръпката още Ви държи здраво. Не Ви ли омръзва понякога?
- Тръпката я има, не ми е доскучавало и няма да ми доскучае шахматът. Работя с деца и става така, че в съвместната ни дейност откривам и преоткривам все нови неща в играта. Поглеждам към нещата от различен зрителен ъгъл, представата ми за играта продължава да се променя. Шахът ми носи удовлетворение.
- Трябва ли в спорт като шахмата да се тренира в истинския смисъл на това понятие?
- Ще цитирам един бивш световен шампион – Крамник, който казва, че ако искаш да си добър и да си на върха в шахмата, трябва да тренираш всеки ден. То е нещо като бодибилдинга, трябва да отработваш в тренировките ситуации, които биха ти се случили в реалната игра.
- Хоби или професия е за Вас шахматът?
- И двете. Професионалните шахматисти не могат без шах, защото това е начин да съществуват, издържат се от играта. При мен го има и хобито, има го и професионалният интерес. Дори бих казал, че с времето добивам чисто научен интерес към играта.
- Какво бихте казал на ония, които твърдят, че шахматът е скучна игра?
- Ще отговоря с мисълта на друг бивш световен шампион – Петросян. Той казва, че шахматът обединява ведно наука, изкуство и спорт. Играта всъщност е една “война“ между два интелекта. На мен лично няма как да ми доскучае. Да твърдиш, че шахматът е скука, означава само едно: не познаваш достатъчно добре дълбочината на тази игра.
- С какво са свързани шахматните Ви мечти?
- Желанието ми е да поддържам постоянно едно високо ниво, да работя така, че да създавам деца шампиони, които да радват родителите си и да са гордост за нашия град. Мисля си за гросмайсторско звание и за още нещо, което е предизвикателство пред мен. Става въпрос за една специална титла в треньорската професия, която притежават само 60 шахматисти на планетата. Мисля, че мога да се преборя за тази титла.
- Ако Ви кажат, че утре можете да играете партия с голям шахматист, кого от световните играчи бихте пожелал да срещнете зад дъската?
- Гари Каспаров. Той е номер 1 за мен, най-великият на нашето време.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна