IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Спорт
11:21 | 25 септември 2014
Обновен: 20:26 | 27 април 2024

Варненци станаха медалисти на първенството по шоудаун

Варненци станаха медалисти на първенството по шоудаун

По материала работи: Борис Проданов
Варненци станаха медалисти на първенството по шоудаун

46 представители на 10 клуба се бориха за медали в 4 категории Николай Желязков и Стела Стефанова от спортен клуб за интеграция "Витоша" са новите шампиони на България по шоудаун. Първенството се проведе в СОУ „Проф. д-р Иван Шишманов” във Варна. Организаторите от федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” раздели състезателите в 4 категории – девойки и младежи до 20 г., мъже и жени над 20 г. При мъжете за шампионската титла спориха рекордните 24 спортисти от 7 клуба - от Варна, Стара Загора, Кюстендил, София, Силистра и Благоевград. След оспорвана надпревара държавен шампион за 2014 г. стана фаворитът за титлата Николай Желязков от СКИ „Витоша”.
При жените за титлата се надпреварваха 10 състезателки от Варна, Кюстендил, София и Благоевград. На финала доминира миналогодишната шампионка Стела Стефанова, която победи съотборничката си от „Витоша” Райна Желязкова.
При девойките до 20 г. титлата взе Байрие Емин от „Болид” (София), следвана от Бехие Ахмед СК „Атлет” (Варна) и Моника Методиева от „Болид”. При младежите шампион стана Денис Попов от „Болид”, който излъга на финала Николай Пармаксъзов от „Атлет” (Варна). Трети е варненецът Желяз Колев.
Следващото състезание на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” ще бъде първото държавно първенство по лека атлетика за незрящи. То ще се проведе на 18 октомври и ще включва 5 дисциплини – бягане на 100 и на 200 м, тласкане на диск и на гюле, дълъг скок.
„Благодаря на домакините от СОУ „Проф. д-р Иван Шишманов” (Варна), които ни предоставиха цялата си база и осигуриха три зали за шоудаун. Ако спортът продължи да набира привърженици със същата скорост следващата година ще трябва да проведем А и Б финали. И при мъжете, и при жените се обособяват групи от много силни състезатели, които биха се представили отлично и в Европа”, каза председателят на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания" и един от основателите на шоудауна в България Иван Янев.

Коментари

Новини Варна