IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
12:31 | 12 октомври 2014
Обновен: 00:06 | 20 май 2024

Варненски пилоти взеха сребро и бронз в рали „Стари столици”

Варненски пилоти взеха сребро и бронз в рали „Стари столици”

По материала работи: Борис Проданов
Тодор Славов в уникална надпревара с топ-пилоти

Екипажът на „Евроком Рали Тийм” Пламен Стайков/Рафи Кадир („Мицубиши Лансър Ево 9”) спечели четвъртото си от петте ралита, валидни за първенството и заедно с първата си победа в шуменското „Стари столици”, двамата записаха и първата си шампионска титла в дисциплината. 
След като в събота екипажът спечели 4 от 9-те етапа и направи дистанция с втория в класирането - тандемът на „Мегапорт Рали Тийм” варненецът Тодор Славов (на снимката) с навигатор Петър Илиев („Рено Клио R3”) от 37,7 секунди, с първите места в неделните 5 отсечки Стайков се откъсна на традиционната от предишните състезания разлика от повече от минута пред втория в генералното класиране.
След като в събота екипажът спечели 4 от 9-те етапа и направи дистанция с втория Това е първото състезание, в което един екипаж печели всичките специални етапи, факт, който в рали „Стари столици”, а както самите организатори твърдят, те нямат спомен това да се е случвало през последните 35 г.
Стайков/Кадир изпревариха на финала Славов/Петър Илиев с 1:16.4 минути и с 2:12.8 минути класиралите се на третото място варненци Тихомир Стратиев/Добрин Борисов („Марина МС”, „Ситроен С2 R2 Макс”).
До края на първия ден състезанието в Шумен имаше една интрига - ще успее ли екипажът на Октан Рали Тим Антон Титов/Венци Мирчев (Ситроен DS3 R3T) ще успее да финишира и като вицешампион, и като победител в новия шампионат на България за автомобилите с 2 движещи колела. Титов завърши на 4-ото място, на минута зад Стратиев, с което си осигури и титлата в класа. Шансовете на Стратиев бяха чисто теоретични, а Титов имаше ясна стратегия за двата дни, в които да не допусне варненецът да избяга на повече от 2 места напред в общото подреждане. Тодор Славов взе и специалния приз „Валери Великов” за пилот, показал талант, труд и постоянство. Варненецът благодари за наградата и каза, че Валери Великов е пилотът, на който се възхищава.

Коментари

Новини Варна