IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
11:13 | 13 август 2015
Обновен: 22:33 | 27 април 2024

3 плода, с които да се разхладите

В някои култури портокаловият сок се консумира подобно на кафе за нас

По материала работи: Ставри Таргов
3 плода, с които да се разхладите

През лятото плодовете са специални. Сякаш природата знае от какво се нуждае организмът ни и ни го осигурява щедро. Изключително важно е през топлите месеци да доставяме на организма си достатъчно вода, но пиенето на вода не е единственият начин, по който можем да му доставим течности.
Освен соковете и супите, самите плодове могат да бъдат достатъчно добър коктейл за здраве. Коктейл за здраве, защото, освен богатато си съдържание на вода, доставят и подходяща комбинация от полезни хранителни вещества, които да подпомогнат организма да поддържа водния и електролитния си баланс, здравето и красотата, въобще.
Динята не е единственият плод от тази серия, но действително тя е този, който може да задоволи жаждата най-удачно. Когато тялото е добре хидратирано, с поемането на резен диня, чувстваме хлад и свежест. Любопитното е, че динята съдържа и такава съставка като ликопен, която подсилва защитните сили на кожата срещу слънчевите лъчи. Динята е богата и на витамин А и С, което дава сила на кожата да запази красотата, но и на целия организъм да устои срещу инфекции и свободните радикали.
Ананасът е цитрусов плод, който буди асоциация за коктейли. Няма нищо по-освежаващо на морския бряг от възможността да изпием чаша изстуден сок от ананас. Кадифеният му вкус върви с микс от витамини, антиоксиданти и ензими, които подсилват устойчивостта на тялото срещу инфекции – лято е и бактериите и другите микроорганизми са навсякъде, разпространяват се бързо, а в повечето случаи кожата ни не е защитена и одраскванията са чести. Бромелаинът – ензим в ананаса – помага за усвояването на белтъците в храната, ето защо и в някои кухни месо се поднася с резенчета ананас. Ако страдате от мускулна треска, след метрите плуване от първия ден на морето, ананасовият сок ще помогне на мускулите да се възстановят бързо и се предотвратят неприятните схващания във водата.
Неслучайно в някои култури портокаловият сок се консумира подобно на кафе за нас. Ароматът му може да ни ободри, още докато сме със затворени очи. 80% от портокала е вода, така че консумацията му, в която и да е част на деня може да овкуси необходимостта да приемем вода. Богат е на калий, което го прави и добър продукт за регулиране на кръвното налягане, но и за предотвратяване на мускулните крампи при физическа дейност. Освен това портокалът съдържа над 170 различни фитосъединения и повече от 60 флавоноида, които носят противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна