Носещо огъня на тропическото слънце, растението агаве произлиза от Мексико и притежава отлични хранителни свойства, благоприятстващи човешкото здраве.
Най-често се консумира под формата на нектар, рядък сироп, използван като алтернатива на бялата кристална захар. Растението обаче може да бъде консумирано сурово, готвено и сушено – независимо по кой начин е приготвено, тези три форми на агаве доставят на тялото някои полезни вещества, които популярните нектари и сиропи от агаве не съдържат.
С изключение на нектара или сиропа от агаве, всички останали негови форми са отличен източник на желязо: в 100 грама сурово агаве се съдържат близо 1,8 милиграма от жизненоважния елемент, а след сушене или готвене при невисоки температури, количеството биоусвоимо желязо в същите 100 грама се увеличава до 3,5 - 3,6 милиграма. Това се равнява на около 46% от необходимото дневно количество желязо за мъже и на 20% от необходимото количество за жени.
Отново в 100 грама от растението, сурово или готвено, се намират и около 400 милиграма биоусвоим калций – близо 40% от нужното всеки ден количество, а в сушен вид се намират до 600-700 мг. В сушеното агаве се намират и отлични количества цинк, минерал необходим за правилно зарастване на раните и добрия метаболизъм.
Макар нектарът от агаве да не притежава толкова големи количества полезни вещества, той е добър заместител на бялата захар при готвене. Нектарът определено е калоричен, една чаена лъжица съдържа около 21 калории, но се отличава с нисък гликемичен индекс и може да има благоприятно влияние върху контрола над кръвната захар и загубата на излишно тегло.
Нектарът от агаве като меда може да бъде чудесен заместител на захарта и е подходящ за вегански режими на хранене.
Самият нектар е по-сладък от гранулираната захар и не е нужно голямо количество за постигане на сходен ефект. В печените храни вместо определеното количество захар може да се добави 1/3 от това количество под формата на нектар – ястието ще добие същата сладост, но с по-малко калории.
Коментари