Текилата от синьо агаве имала скрити ползи?!

Помага при висока кръвна захар и затлъстяване

Текилата от синьо агаве имала скрити ползи?!

Може ли текилата, с която много хора обичат да се забавляват, да бъде полезна за здравето ни? Сигурно повечето от нас ще отговорят с „не“ и ще се опитат да си спомнят за последното си напиване с нея. Учени от Мексико обаче са открили, че е напълно възможно. Оказва се, че пиенето на алкохолната напитка в определени граници може да подобри здравината на нашите кости. 
 
Изследователите са открили, че в растението синьо агаве, от което се прави популярната текила, има вещества, които помагат на костите да усвоят по-добре калций и магнезий. Комбинацията от двете вещества подсилва костната структура. 
 
„Консумацията на естествените растителни захари или фруктани повлиява благоприптно на чревната микрофлора и подпомага образуването на нова кост дори и при наличието на остеопороза“, коментира д-р Мерцедес Лопес от Центъра за изследвания и анализи в Мексико пред списание „Science Daily“. 
 
Именно остеопорозата е едно от състоянията, при което костите стават по-слаби и са по-податливи на счупвания. Учените са направили експеримент с мишки, при които са предизвикали това заболяване. Те им давали фруктани от синьо агаве и взели проби осем седмици след консумацията им, за да ги изследват за наличието на остеокалцин – белтък, отговорен за производството на нова кост. Мишките, които са приемали от растението, синтезирали почти 50% повече от веществото и по този начих диаметърът на костите им се е увеличил. 
 
Резултатите от проучването на мексиканските учени дават основата за разработване на алтернативно лечение на остеопорозата, от която страдат все повече възрастни. 
 
Текилата е една от запазените марки на Мексико. Спиртната напитка се прави от ферментирал сок, получен от сърцевината на растението синьо агаве, което прилича на кактус. Още ацтеките са използвали сока от сърцевината му, за да подлаждат различни храни и напитки. 
 
По-стари проучвания на мексиканците показват, че растението, от което се прави текилата, влияе благоприятно върху нивата на кръвната захар и теглото при хора със затлъстяване и диабет тип 2. Употребена с мярка, спиртната напитка подобрява храносмилането, действа като естествен пробиотик, успокоява нервите и се бори с безсънието.

Puls.bg

 

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата