Черешите са прекрасен и най-вече полезен плод. Сезонът им е в разгара си и сега е моментът да се възползвате от прекрасните им здравословни свойства. Кои са те и защо трябва да ядете череши по-често?
Защитават организма от диабет
Иначе сладките череши са протектор срещу диабета. Те имат свойството да намаляват нивата на кръвната захар и инсулина като подобряват чувствителността на клетките към него.
Стимулират добрия сън
Страдащите от безсъние и затруднения в заспиването трябва да хапват по няколко череши преди лягане. Те провокират секрецията на мелатонин и потискат стреса.
Редуцират коремните мазнини
Знаем, че коремните мазнини са най-опасни за здравето от които и да е други мазнини по тялото. Натрупването на мастна тъкан в областта на талията крие големи рискове от диабет, хормонални смущения, сърдечносъдови заболявания, рак.
Намаляват риска от болестта на Алцхаймер
Изследванията сочат, че в черешите се намират активни фитохимикали, които понижават риска от отключване на болестта на Алцхаймер.
Намаляват риска и от инфаркт и инсулт
Черешите притежават полезни за сърдечносъдовата система вещества. Те укрепват стените на кръвоносните съдове, правят ги по-еластични, намаляват кръвното налягане и предпазват от сърдечносъдови инциденти.
Забавят стареенето на кожата
Благодарение на антиоксидантите си, черешите правят кожата млада, стегната, гладка и здрава.
Подобряват храносмилането
Черешите са много богати на фибри, което стимулира храносмилането и перисталтиката на червата.
Намаляват мускулните болки
Тъй като черешите са много богати на магнезий, те повлияват изключително добре работата на мускулите и предотвратяват пристъпите на крампи и болезнени схващания.
Регулират кръвното налягане
Освен магнезий, черешите съдържат завидни количества калий, който пък е съществен за регулацията на кръвното налягане.
Успокояват болката при артрит
Артритът е хронично възпалително заболяване, което за съжаление черешите не могат да излекуват, но пък могат успешно да успокоят болката.
Намаляват риска от рак на дебелото черво
Заради богатото наличие на антиоксиданти и фитохимикали, черешите имат свойството да намаляват риска от рак на дебелото черво. Те потискат оксидативните процеси в червата при обработка на храната и ускоряват нейното извеждане от организма.

В София прашлясали машини заменят ръчния труд при почистване (+СНИМКИ)
Вили Стоянов за изкуството да владееш тромбона
Катастрофа затвори Прохода на Републиката
Цените на храните: Кое поскъпна и кое поевтиня тази седмица
MeerKAT засече радиосигнал от междузвездната комета 3I/ATLAS
Неочаквано откритие: Момиче намери на плажа следи от гигант на 200 млн. години
Канадски учен твърди: Извънземни се крият на Луната и шпионират Земята
Учени откриха „блуждаеща“ планета, която поглъща 6 млрд. тона вещества в секунда
От „Герена“ изригнаха: Това отличава Левски от всички останали тимчета разни + СНИМКИ
Дуо се завръща за Славия срещу Монтана
Гуардиола е оптимист за голяма звезда на Ман Сити
Престижно! Дадоха голяма награда на Фьолер
Седмична таро прогноза за 10 – 16 ноември
Трапезата на Свети Мина
Какво да хапвате за здраво сърце, бъбреци и кожа?
Стек хапки с чесново масло и зелен фасул
Епидемия от самота и отсъствие на принадлежност мъчи съвременния човек
Приемът на мелатонин се свърза с повишен риск от сърдечна недостатъчност
Доц. д-р Красимира Христова с международно признание на световния форум по хипертония в Китай
Мобилни екипи на Националния център за психосоматика осигуряват психологична грижа за пациенти с тежки заболявания в София
Лавров е готов да се срещне с американския държавен секретар Марко Рубио
Катастрофа затвори Прохода на Републиката
Novo се обръща към следващите си цели, след като загуби Metsera от Pfizer
Малки размери, голямо предизвикателство – какъв градски EV да изберете?
Семейна приказка – Прекрасните деца на Майкъл Джей Фокс, звезда от „Завръщане в бъдещето“
Венера в Скорпион - какво очаква зодиите?
Коментари