IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
19:46 | 28 юни 2017
Обновен: 14:51 | 28 март 2024

Парацетамолът уврежда мъжкия плод в утробата

До този извод стигат датски учени

По материала работи: Ставри Таргов
Парацетамолът уврежда мъжкия плод в утробата

Употребата на парацетамол по време на бременност потиска развитието на „мъжко поведение“ в изследвани индивиди, като силно уврежда нивата на мъжкият полов хормон тестостерон.

 
До този извод стигат датски учени от университета на Копенхаген след проведено изследване с бозайници. Те установили, че ако майката е приемала парацетамол по време на бременността мъжките ѝ отрочета проявяват значително по-малко агресия и желание да се съвкупляват с женски индивиди.
 
Детайлни снимки от сканирането на мозъчната активност на засегнатите мъжки демонстрира, че пренаталното излагане на парацетамол резултира в понижен брой неврони в част на мозъка, позната като сексуално диморфично ядро. Това ядро е овоид - плътно скупчване на големи клетки в преоптичната част на хипоталамуса, която е пряко свързана със сексуалното поведение при бозайниците.
 
Д-р Кристенсен, ръководител на научният екип зад изследването, споделя, че ниският тестостерон по време на въртеутробното развитие на човека уврежда силно формирането на типично мъжки черти.
 
Парацетамолът е едно от най-масово използваните средства за облекчаване на мускулни болки, главоболие и повишена температура и все още се препоръчва на бременни. Познато още като ацетаминофен, обезболяващото средство често влиза в състава и на други лекарствени средства, като лекарствените средства използвани при простуда и грип.
 
Д-р Рейчъл Холл, завеждаща лабораторията по поведенчески невронауки в Monash Medical Center, е на мнение, че дори рядкото използване на парацетамол от бременни жени може да доведе до значителни нарушения в поведението и развитието на нероденото дете години и дори десетилетия след раждането.
 
Дали новооткритият ефект ще бъде доказан и от други изследвания предстои да се разбере, но учените съветват всяка бременна майка да избягва приема на болкоуспокояващи от всякакъв вид преди консултация със специалист.

Puls.bg
 

Коментари

Новини Варна