Вредна храна – кои болести ни причинява?

Сърдечен удар, диабет…

Вредна храна – кои болести ни причинява?

Много от нас обичат да си похапват вредни храни. Чипсът, мазните бургери, пържени картофки, пица с прекалено много подправки, твърде сладки десерти, газирани напитки, са част от изкушенията, които някои хора консумират почти всеки ден. Понякога си казваме, че нищо няма да ни стане, ако поне един път се отпуснем и похапнем тези храни. Те обаче малко по малко увреждат организма ни и могат да причинят определени здравословни проблеми. Лекарите са категорични, че вредните храни бавно убиват организма ни. Проучвания показват, че те не само водят до повишаване на килограмите, затъпяване, но и до сериозни заболявания като например рак. Те забавят метаболитния процес в организма, влияят на менталното ни здраве, като могат да причинят депресия и други когнитивни разстройства.

 

Ето как нашите любими вредни храни предразполагат организма към развитие на болести като диабет, сърдечни проблеми, дори рак:

Прекомерните мазнини в храните увреждат черния дроб и забавят метаболитните процеси; Водят до загуба на паметта и дезориентация; Повишават нивото на лошия холестерол в тялото.

Диабет

 

Това е възпалителна болест, а мазнините, които се натрупват в тялото чрез вредните храни, са основният им причинител. Те дразнят панкреаса в комбинация с добавената захар в преработените храни, която не дава усещане за засищане. Така вредните храни нарушават нормалния храносмилателен процес и най-често могат да доведат до диабет тип 2, който разрушава конкретни органи и системи в тялото.

Цироза

 

Болестта се появява когато черният дроб спре да функционира нормално и жлъчният мехур спре да отговаря на хормоналната стимулация. Вредната храна, която консумираме, е пълна с мазнини, които се разпределят неравномерно по тялото. Тя уврежда черния дроб и намалява значително процеса на разграждане на храната.

 

Сърдечен удар

 

Сърцето е един от органите, на които вредната храна се отразява най-много. Похапването на храни, които увеличават нивото на лошия холестерол, са причина за сърдечни проблеми, някои от които трудно се лекуват.

Когнитивни проблеми

 

Вредните храни оказват негативно влияние не само върху нашето физическо здраве, но и върху менталното. Проучване, пубвликувано в American Journal of Clinical Nutrition през 2011 покзва, че мазнините и захарите в тях забавпт функцията на мозъка, наречена  с името мозъчен невротрофичен фактор, която спомага за ученето и запаметяването на информация. Друго изследване сочи, че вредните храни носят риск от деменция.

 

puls.bg

 

Четете още: Щастливите двойки правят тези простички неща

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата