Какво не трябва да ядем, след като минем 30 години

След тази възраст тялото възприема някои храни по различен начин

Какво не трябва да ядем, след като минем 30 години

Годините ни се трупат и неминуемо се отразяват на нашето здраве. Можем да забавим малко часовника и стареенето, ако водим по-здравословен начин на живот. Тук важна роля играе храната, която консумираме всеки ден. Без значение колко обичаме да похапваме някои неща, след 30-годишна възраст тялото ги възприема по различен начин. 

 
Ето няколко храни, които трябва да избягваме, ако сме минали христовата възраст:
 
Енергийни блокчета

 

Вярваме ли или не, точно тези храни не ни доставят точно протеини и енергия на тялото. Те са по-полезни за младите хора, но минавайки 30 години, е по-добре да не ги консумираме, а да наблегнем на истинска храна като плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Енергийните блокчета съдържат много вредни съставки като глицерин, сорбитол, суроватъчен протеин, фруктоза и декстроза, които не са полезни за здравето и могат да ни донесат излишни килограми.
 
Бял хляб

Бялото брашно и багетите са много пухкави и вкусни, когато са току що изпечени, но те имат високо съдържание на захар и глюкоза в тях, нищо че на някои етикети не го пише. Това може да наруши производството на колаген и много протеини, контролиращи образуването на бръчки. Затова е по-полезни след навършване на христовата възраст да се храним с пълнозърнест хляб и то най-много 1-2 пъти на ден.
 
Бисквити 

Те са източник на калории, захари и мазнини. Като по-млади всеки е опитвал с наслада слепените бисквитки по всяко време на деня и не се е притеснявал за килограмите си. Но след 30-годишна възраст някои спортуват много по-малко, а и по-трудно топят мазнините. Затова е препоръчително да избягваме тези храни или да се ограничим до похапването им само няколко пъти месечно. 
 
Пуканки

 

Купата с току-що изпечени пуканки в микровълновата е винаги примамлива, но.... Обикновените пуканки са дори здравословни, но тези, които се продават в магазините и се приготвят за секунди, са пълни с масло, сол и други вредни съставки, които забавят функциите на артериите и по-късно могат да ни докарат сърдечни проблеми.
 
Маргарин

 

Купуваме си го, защото е по-евтин от маслото и дори готвим с него, но употребата му не е полезна, особено след навършване на 30 години. В маргарина има много транс мазнини, които са свързани със сърдечни заболявания и запушени артерии. Те също така могат да ускорят процеса на стареене на кожата и да увеличат уязвимостта й от ултравиолетовите лъчи на слънцето. 

 

Колбаси

 

Обработените меса като бекон, шунка, салам и наденички могат да ни донесат допълнителни килограми върху теглото. Те са пълни с нитрати и нитрити, които стимулират оксидативния стрес. Това нарушава производството на колаген и еластин, които помагат на кожата ни да остане по-млада.

Puls.bg


 

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата